България ще ремонтира и чужди изтребители

15:25, 18 юли 19 / Икономика 25 671 Topnovini
1

Производителят на F-16 “Локхийд Мартин Глобъл” ще обучи български компании, инженери и IT специалисти да ремонтират части за изтребители. А нашите фирми ще могат да поддържат и поправят не само тези, които ще получи България, но и чужди, обяви пред комисията по отбрана на Народното събрание министърът на икономиката Емил Карниколов, съобщава "24 часа". По думите му “Локхийд Мартин Глобъл” вече е анализирала 100 наши компании.

Бойко Борисов: Аз настоявах да платим накуп самолетите F-16, омръзна ми да плащам борчове

България ще може да следи техническото състояние на всички изтребители от този вид по света, за да кандидатства в обществени поръчки за ремонт.

“Това ни дава капацитет, който иначе няма откъде да вземем. Най-скъпото нещо в света е ноухауто. Моята мечта е след години България да може да прави и самолети”, амбициран е Караниколов. Всички тези умения българите ще придобият за сметка на “Локхийд” още преди пристигането на първите изтребители през 2023 г., увери министърът.

Освен че ще осигури обучения, включително с тренажор, производителят ще инвестира и в българското производство на безпилотни самолети. Двете страни ще могат да допълват програмата за индустриално сътрудничество. С 13 гласа “за” и 7 “против” комисията одобри програмата. Вчера тя одобри и договорите със САЩ.

Комисията по отбрана одобри сделката за F-16

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.