България и Кипър ще развиват икономиката и енергетиката (ОБНОВЕНА)

17:05, 24 яну 20 / Икономика 25 1643 Topnovini
1
2
3
4

Министърът на външните работи на Кипър Никос Христодулидис е на официално посещение у нас. В рамките на визитата си той разговаря с министър-председателя Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Двете страни се договориха за повече взаимни инвестиции,  за по-активно търговско-икономическо сътрудничество и разширяване на връзките в областта на образованието, културата, спорта.

Захариева благодари на кипърския народ за това че нашите сънародници на острова се чувстват добре интегрирани. Около 30 000 българи живеят в Кипър като представляват третият по брой етнос в страната.

Кипър е много важна страна за България за диверсификацията на доставките на природен газ, а и за цяла Европа. Проектите, по които българското правителство работи - интерконекторът с Гърция, взимането на решението за участие на България в терминала за втечнен газ в Александруполис, и с вашите газови находища и споразумението, което бе подписано съвсем неотдавна между Кипър, Гърция и Израел, наистина отварят и много възможности по отношение на енергийните доставки и енергийната сигурност“, каза Екатерина Захариева.

снимка: Правителствена пресслужба 

Двете страни бяха единодушни, че трябва повече да се работи за развитие на търговските контакти. За януари-юни 2019 г. стокообменът между България и Кипър е намалял с 22,7 на сто в сравнение със същия период на 2018 г. и е в размер на 97,9 млн. евро. Министър Захариева изрази надежда, че „спадът, което наблюдаваме сега в стокообмена, да е само временна тенденция“.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна отбеляза, че сътрудничеството между двете страни е в полза и на двата народа и трябва да бъде допълнително задълбочено. „

Той посочи още, че реализацията на газовата връзка Гърция-България е от особено значение като входна структура за внос на газ от алтернативни източници за целия регион на Югоизточна Европа.

„В тази връзка разглеждаме като перспективно стратегическото енергийно партньорство по оста Израел-Кипър-Гърция“, допълни българският министър-председател.

снимка: Народно събрание 

Задълбочаването на парламентарния диалог между България и Кипър ще помогне за развитието на двустранните отношения в много области. Това беше общото мнение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министъра на външните работи на Кипър Никос Христодулидис.

Караянчева смята, че трябва да се обсъдят възможностите двете страни да предлагат общ туристически продукт. „Трябва да работим заедно и смятам, че бихме постигнали много добри резултати, каза от своя страна Никос Христодулидис.

В разговора беше подчертано, че и двете страни подкрепят усилията на страните от Западните Балкани за присъединяване към ЕС.

снимка: Прессекретариат на държавния глава

Президентът Румен Радев също се срещна министърът на външните работи Никос Христодулидис. Двамата обсъдиха предстоящото посещение у нас на кипърския президент Никос Анастасиадис по покана на Румен Радев през февруари, която ще даде нов импулс на приятелските отношения между двете страни.

Българският президент и кипърският външен министър разгледаха перспективите за задълбочаване на бизнес контактите между двете страни, както и за подобряване на транспортната свързаност в нашия регион.

Двете държави споделят не само общи интереси и позиции, но се изправят и пред общи предизвикателства като миграционния натиск и запазването на сигурността в региона. Европа трябва да е по-активна и да намери дългосрочни и трайни решения за бежанската криза, като отчита принципа на солидарност, но и националните специфики на всяка страна, беше общата позиция на двамата президенти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани