Преди вота: Иво Ралчовски

15:00, 15 май 19 / ИЗБОРИ 2019 25 432 Topnovini
1

С каква мотивация влизате в предизборната кампания за Европейския парламент? 

За мен е чест и същевременно голяма отговорност да бъда номиниран в листата на ГЕРБ и СДС, заедно с хора притежаващи голям опит в европейската политика и институции. Смятам, че да бъдеш политик е призвание, но и много работа в името на подобряване качеството на живот на хората. Основната ми мотивация е да докажа на жителите от Северозападния регион, че техните проблеми и желания се чуват. Надявам се хората, с които се срещаме по време на кампанията да усещат, че промяната, която се случва в нашия регион, е благодарение и на помощта от Европа. В момента България е уважавана страна в Европейския съюз. Този авторитет категорично трябва да запазим, а това зависи изцяло от нашия избор и усилия.

С кои неща се гордеете най-много в работата си до момента? 

В последните четири години съм общински съветник от ПП ГЕРБ в ОбС – Враца. Горд съм с решенията, които успяхме да вземем през този период. По време на местните избори мотото ни беше „Видими резултати”. По начина, който Враца изглежда сега, резултатите са повече от видими. Нашите съграждани виждат ефекта от добре свършената работа в подобряване на градската среда, образователната, пътната и социалната инфраструктури. Наред с изпълнението на големи инфраструктурни проекти в общината се откриват нови  предприятия и има засилен  инвеститорски интерес. Очаква се до няколко месеца да се закупят нови превозни средства за градския транспорт. Извършва се цялостен ремонт на централната пешеходна зона във Враца, предстои и подмяна на осветлението. Сигурен съм, че имиджът и стандартът на живот в нашия град и Северозапада ще продължат да се подобряват благодарение на успешната съвместна работа на правителството, местната власт и европейското финансиране. 

 

Какви качества трябва да има българският евродепутат? 

Считам за изключително важно всеки българският евродепутат да има авторитет, да бъде винаги близо до хората, да се ползва с тяхното доверие и да притежава неизчерпаема енергия, работейки в полза на обществото. Изключително важно е и умението да се водят преговори. Българските граждани ежедневно трябва да усещат ползите от членството ни в Европейския съюз, че сме част от голямото европейско семейство. Умението да убедиш другите в правотата си и да спечелиш на своя страна мнозинството в парламент с 751 члена (705 в следващия), също е внушително постижение. Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП до този момент многократно демонстрираха тези качества. Вярвам, че българските граждани ще направят своя разумен избор на 26-ти май, защото изборите за членове на Европейски парламент ще определят не само бъдещето на Европа, но и мястото на България в нея. 

Вярвате ли в "Европа на две скорости"?

Не, не вярвам. За мен приемането и одобряването на план, който предвижда страните в ЕС да бъдат „първа“, „втора“ или „трета“ ръка, обезсмисля Обединена Европа. Това ще доведе до усилване на евроскептичните настроения в много страни-членки. Аз не вярвам, че лидерите на ЕС ще приемат тази политика, въпреки гласовете, които се чуват в тази посока. Силата на ЕС е в желанието на страните членки да се развиват заедно.

Какви са основните приоритети, които ще имате, ако станете евродепутат?

Аз съм представител на Северозападния регион в листата на ГЕРБ и СДС и продължаване развитието на региона е моята основна кауза. В последните две-три години във Враца и другите области от региона стартират големи инфраструктурни проекти, изпълнени са множество по-малки проекти предимно със средства по линия на европейската солидарност. Всяка инвестиция на европейки средства води след себе си икономическо развитие и подобряване живота на хората. Нашите съграждани вече виждат резултатите и ефекта от добре свършената работа в подобряване на градската среда, образователната, пътната и социалната инфраструктури. Наред с изпълнението на големи инфраструктурни проекти в областта се откриват нови  предприятия и има засилен  инвеститорски интерес. Само през тази година във Враца има двама големи европейски инвеститора, като ще бъдат разкрити над 1 000 нови работни места.

Моят основен приоритет е повече средства от европейските програми за Северозапада, повече внимание към региона. 

За кого са по-важни тези избори - за ГЕРБ или за опозиционните партии? Защо? 

Нормално е изборите да са по-важни за ГЕРБ. Ние сме водеща партия в управляващата коалиция, а в досегашния ЕП имахме най-много евродепутати. На тези избори ние имаме аргументи, които да представим пред хората. Доказателствата за това са милиардите евро, инвестирани в страна ни по линия на европейската солидарност. Без тях много от големите инфраструктурани проекти нямаше да са реалност. За настоящия програмен период България получава над 14 млрд. лева. Ние се изправяме пред избирателите, като част от най-голямата партия в ЕП – Европейската народна партия (ЕНП) и смятаме да продължим да работим за Европа, в която се гради и в която се вземат предвид мненията на всички, преди окончателно решение.

Опозиционните партии  използват популистки и анти-европейски послания. Те представят Европа като враг, срещу когото трябва да се борим. Това поведение е за вътрешнополитическа употреба. Целта на БСП е не да вкара повече евродепутати, за да проведе определена политика, а за да го използва за вътрешнополитически борби. Не приемем това мислене. Хората трябва да знаят за какво гласуват наистина и какви са конкретните ползи за тях от действията им.

Какво България трябва да постави като теми в дневния ред на европейците? 

Българското председателство на Съвета на ЕС в първата половина на 2018 г. даде ясен знак, че можем да дадем нови хоризонти пред европейската политика. Поставихме нови теми в дневния ред на Европа, които продължават да бъдат водещи – разширяването към Западни Балкани, политиките за младежта като основен приоритет. Сигурността, във всичките й аспекти, и миграцията не са нови теми в дневния ред на ЕС, но се надявам да бъдем полезни с опита, който имаме. Темата за двойните стандарти към развиващите се страни вече е повдигана, но трябва да продължим да обръщаме внимание на неприемливостта на подобен подход във всяка сфера на обществено-икономическия живот. Сред приоритетите на българското правителство е образованието. Благодарение на България образованието ще стои високо в дневния ред на ЕС, защото то е инвестиция в бъдещето. 

В Европейския парламент ще имаме важна задача и това е за следващия програмен период да работим фондовете за България не само да бъдат повече, но и да достигнат до малките общини и малките населени места, така че всеки гражданин да се почувства достоен европеец.

В каква България очаквате да се събудим на 27 май? 

По-спокойна, надявам се и по-оптимистично настроена. Очаквам това да е началото на период, в който да продължим да бъдем равноправен партньор в ЕС и конкретно в ЕП. Да се възползваме от сигурността, която дава Европа и с всеки изминал ден все повече да усещаме, че сме част от най-доброто място за живеене в света.

А в каква – след десет години? 

Имам щастието всеки ден да срещам млади, активни и образовани хорa. Затова възлагам огромни надежди за бъдещето на нашата страна и на Европа. То се изгражда днес заедно с нашите деца. Очаквам децата на днешна европейска България да станат неизменна част от процесите в страната, защото те са носители на новото. Вярвам, че България да бъде сочена за пример в провеждането на редица успешни европейски политики и да се ползва с все по-нарастващо доверие и уважение от страна на нашите партньори.

По какъв начин искате да Ви запомнят децата Ви?

Бих искал да ме запомнят с това, че не правя компромис с каузите, на които съм се посветил и следвам своето верую – всеки преди всичко друго трябва да бъде човек.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани