Инициатива се бори за опазване визията на стара София

17:41, 17 авг 19 / Общество 25 1912 Topnovini
1
2
3
4

Инициатива за обособяване на културен квартал се проведе в района между столичните улици „Веслец“, „Екзарх Йосиф“и „Цар Симеон“.

„КвАРТал“ се провежда редовно от началото на годината веднъж в месеца. Затваря се за движение по една улица в квартала. Целта е да се правят временни пешеходни участъци за няколко часа в рамките на един ден. „Затваряме улица, за да я отворим за хората“, разказа организаторът Мартина Стефанова от арт фондация „Дома“, цитирана от БГНЕС.

Инициативата КвАРТал е с дългосрочна цел - за обособяване на постоянен културен квартал в София. „Един вид ние събираме парченцата от пъзел, които липсват в този квартал. Наблюдавайки за последните десетилетия се обособила културна зона. Искаме да изградим мрежа и се борим за опазване на визията на стара София“, обясни Стефанова.

Друга дългосрочна цел е за създаване на повече пешеходни зони и пространства, както и работа със съседите в квартала.

Освен тези събития инициативата КваАРТал има и фестивал, който се провежда като алтернативно празненство за Деня на София – 17 септември. Тази година той ще се проведе между 13 и 15 септември. Ще има празненства, музика, представления, ще бъдат отворени непознати за квартала места. Темата ще бъде „Хората – сърцето на квартала“, разкри Мартина Стефанова.

"КвАРТал Фестивал” се появява през 2016 година с главна цел да покаже културния потенциал на зоната, заключена между четири главни булеварда в центъра на град София – Мария Луиза, Дондуков, Васил Левски и Сливница. Целта на инициативата е създаване на мрежа между съществуващите на територията пространства, бизнеси и живущи с основен акцент върху развитието на културна и занаятчийска дейност, опазването на културното и архитектурно наследство, обособяването на пешеходни зони и разработване на идеи за облагородяване на градската среда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани