Поскъпване на свинското месо и лекарствата през септември

11:23, 14 окт 19 / Общество 25 1485 Topnovini
1

През септември се наблюдава поскъпване на свинското месо с 3% и на лекарствата - с 1%. Това сочат данни за инфлацията през септември 2019 г. на НСИ.

Освен свинското месо, за миналия месец при храните е отчетено увеличаване на цените и на цитрусовите плодове, зелето, сладоледа, минералната вода и т.н.

Повишаване на цените има и при някои видове стоки и услуги като водоснабдяване, билети за кино и театър, продукти за лична хигиена, козметични продукти и др.

Поне 23 млн. лв. ще бъдат отпуснати на засегнатите от АЧС

През септември се наблюдава намаление на цените на храни и хранителни продукти като ориз, тестени закуски и пици, ябълки, грозде, домати, краставици, пипер и др. Понижаване има и при редица нехранителни стоки и услуги като обувки, мебели, самолетни билети, пакетни услуги за почивка и туристически пътувания и др.

Индексът на потребителските цени за септември 2019 г. спрямо август 2019 г. е 99.7%, т.е. месечната инфлация е минус 0.3%. Инфлацията от началото на годината (септември 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 1.7%, а годишната инфлация за септември 2019 г. спрямо септември 2018 г. е 2.3%.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 79 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.