Почитаме свети архангел Гавраил

06:30, 26 мар 20 / Общество 25 1306 Антония Иванова

Православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавраил. Православните християни отдават почит на светеца два пъти годишно - днес и на 13 юли.

Имен ден празнуват: Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи. Името е от еврейски произход и означава "Божия сила". 

Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Христос.

Снимка: PIXABAY

В християнската традиция архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос. Отново архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя ще роди младенеца. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце - символ на непорочността на Светата Дева.

В светото писание са отбелязани и други случаи, в които Свети Архангел Гавраил е осъществявал контакт с живите хора.

В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите - огъня, водата и узряването на плодовете. В апокрифната "Книга на Енох" архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани