Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” пак заработи

09:36, 23 яну 21 / Общество 25 1320 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Вчера в 23.08 ч. е бил включен отново 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Блокът спря работа малко преди полунощ в четвъртък, след задействане на аварийната защита на реактора. Няма изтичане на радиация и опасност за населението и околната среда, съобщи БНР.

Заместник изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов обясни по-рано, че причината за спирането на 5-и блок е неправилна манипулация на оперативния дежурен персонал, който е трябвало да подготви за планов текущ ремонт едно електрическо табло. Неправилните действия на персонала в крайна сметка водят до задействане на защитата на реактора и той спира. „Това не води до някаква опасност“, каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

Авария спря Пети блок в АЕЦ „Козлодуй“

В момента, в който Пети блок спира, са били натоварени термичните и водните централи, казва изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев. Предстои да бъде направен цялостен анализ на ситуацията и да се предприемат мерки: „Които обикновено са организационни мерки за недопускане на подобни случаи. Вероятно ще се мине през инструктаж на персонала, сигурно ще минат допълнителни изпити и така нататък“, каза още Цачев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.