Българи създадоха мрежа, която не пропуска мръсния въздух в помещението

18:35, 01 мар 21 / Общество 25 2339 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Темата за мръсния въздух все повече присъства в медийното пространство и между хората, и се очертава като сериозен проблем, който с години остава нерешен. Именно той става причина социалният предприемач Борис Колев да започне да търси вариант как може да спре навлизането на опасните за здравето частици у дома. След дълги изследвания, проучвания и анализи, продължили около 2 години, се ражда Airate – специална мрежа, която не пропуска частици с големина над 0.3 микрона и се слага като комарник или на прозореца.

Колев сподели, че с последната си идея се грижи за чистотата на въздуха в затворени пространства, тъй като навън няма какво да направи и там може да се носи маска за фини прахови частици.

Вкъщи досега единственото решение беше да си купиш пречиствател. Той е добро решение, но проблемът е, че като тръгнеш да проветряваш, ефектът му намалява, защото влиза мръсен въздух“, обясни предприемачът пред БГНЕС. По думите му сериозно предизвикателство било да се намери вариант, в който мрежата да е достатъчно плътна, за да спре вредните частици, но да пропуска кислорода. Колев уточни, че в този случай хепа филтърът не върши работа, тъй като му е необходимо сериозно налягане, за да може да премине въздуха.

След доста проучвания заедно с партньори от Чехия успяхме да направим тази мрежа. Тя се произвежда в цех за нанофибри в Бърно. Мрежата спира частици от 0,3 микрона нагоре, като най-вредните от 2,5 и 10 микрона ги спира на над 89%. През май мрежата е сертифицирана в института TUV“, посочи той. Попитан дали не е могло да се постигне 100% ефект, Колев каза, че е възможно, но в такъв случай мрежата трябва да бъде още по-плътна и няма да пропуска въздуха, което в случая е проблем.

Вече се приемат поръчки за мрежата, като квадратен метър струва 88 лв. „С времето се надявам да може да я произвеждаме и в Източна Европа и цената ѝ да падне. В момента машината, която я изработва, е само една“, допълни Колев и коментира, че са се обърнали към производителите на комарници и дограми с покана за партньорство.

„Ние не произвеждаме рамки и затова търсим партньори, които правят дограми, комарници, които вместо обикновената пластмасова мрежа да слагат тази - поне в градовете, където е доста замърсен въздухът“, обясни той. От думите му стана ясно, че мрежата не е сертифицирана срещу COVID-19 и на този етап не обмислят да го правят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама