Министър Кирилов предлага възможност за временно отстраняване на тримата големи в съдебната система

16:50, 15 май 19 / Политика 25 444 Topnovini
1
2

Възможност за временно отстраняване от длъжност при съмнение за нарушение от страна на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища ще предложи правосъдният министър Данаил Кирилов. Това каза той пред журналисти след среща с държавния глава Румен Радев по повод предстоящия избор на нов главен прокурор, съобщи Дарик радио.

Цацаров: Консултациите при президента за избор на главен прокурор са подранили

Помолен да коментира промените в Закона за съдебната власт, които подготвя, Кирилов заяви, че на утрешното заседание на работната група, която изготвя текстовете, ще представи виждането си за отговорността на тримата големи и възможността за предсрочно прекратяване на техния мандат.

Лозан Панов: Консултациите за избор на нов главен прокурор са навременни

В разработката си Кирилов посочи, че е приел за основно правно решение общия статут на магистратите. Законодателната процедура ще е дълга, ще се премине през обществено обсъждане и т.н., гарантира правосъдният министър.

По думите му препоръките на ЕК е да се диференцира отговорността на тримата върховни магистрати. Според него обаче въпросът е когато е налице нарушението, което не е престъпление, дали би могло да се търси и отговорност и каква да е тя. В тази връзка Кирилов заяви, че в готвените законови промени ще залегне хипотеза за временното им отстраняване от длъжност, ако има извършени определени нарушения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 152 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.