Йоханес Хан: Вярвам на Борисов, не очаквам България да наложи вето

17:12, 10 окт 19 / Политика 25 1469 Topnovini
1

Вярвам на българския премиер Бойко Борисов, не очаквам България да наложи вето на Македония за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви Йоханес Хан, който заема поста на еврокомисар по разширяването в отиващата си ЕК на Жан-Клод Юнкер.

Припомняме, че правителството одобри позицията на България относно членството на Северна Македония в ЕС. Страната ни подкрепя започването на преговори с югозападната ни съседка, но настоява за спазване на определени условия за добросъседство.

За подкрепа в ЕС: Северна Македония да пази българските военни паметници

Първите условия, които трябва да бъдат изпълнени, са свързани главно с решаване на основните проблеми в общата ни история – Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание, както и с реабилитацията на жертвите на Югославския комунистически режим, репресирани поради българското си самосъзнание. България настоява още Северна Македония да премахне от табели, паметни плочи и сгради текстове, насаждащи омраза към България, както и да се спре говора на омразата спрямо лица с българско самосъзнание.

Условията преди втората конференция са свързани с приемането на ясен график за промяната на учебните материали по история, български език и география.

България ще се съгласи за фактическото присъединяване на Северна Македония само тогава, когато е изпълнила всички условия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 135 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.