Велина Чакърова в „Политкаст“: Всяко българско правителство трябва да търси добри отношения с Турция

13:15, 19 окт 21 / Политкаст 25 1079 Шрифт:
Симеон  Иванов

Пътят на конфронтация с регионална сила като Турция, която има възможностите да постига политически цели с военни средства, задължава всяко българско правителство да търси добри, стабилни и най-вече предсказуеми отношения с Турция в бъдеще. Сблъсъкът на Франция с Турция на няколко геополитически фронта едновременно няма да доведе до нищо добро в отношения между ЕС и Турция в дългосрочен план – това заяви в новия епизод на „Политкаст“ Велина Чакърова.

Относно Западните Балкани и казуса със Северна Македония, Велина Чакърова сподели, че „ролята, която България играе в Западните Балкани и интересите, които преследва там са две абсолютно различни неща. В интерес на България и на всяко следващо управление е страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС максимално бързо, но това не трябва да става на всяка цена“.

България в момента е само поводът за забавянето на процеса на интеграцията, но в никакъв случай не е причината“.

„Причините са много и не приключват с националния интерес на България – например френската позиция за блокирането на процеса за интеграцията на Западните Балкани, която изглежда няма да се промени в дългосрочен план, блокирането на процеса поради технически спънки, липсата на напредък по всички параметри от страна на местните елити, както и вътрешнополитически процеси“.

„По-младите поколения и в двете страни са силно проевропейски настроени и това трябва да бъде общия знаменател по пътя към ЕС. Ако се следва прагматичен подход, е възможен компромис, който да защитава национални интереси на България, но и да отключи преговорите за присъединяване. Последните сигнали от ЕС не са много оптимистични за присъединяване на Западните Балкани към ЕС през следващите 10 години“.

За инициативата „Три Морета“

„Инициативата „Три морета“ е почти непозната, но е един от най-смелите и амбициозни геополитически проекти на съвремието. Сама по себе инициативата цели да промени из основи съдбата на Централна и Източна Европа. Улесняването на геоикономическата връзка между Севера и Юга ще бъде от огромно значение за ЕС и САЩ, а България трябва да търси много силна позиция в инициативата „Три морета“, посочи Чакърова. 

„Инициативата не е просто икономическа, а има геостратегическо значение, тъй като обещава по-нататъшно интегриране и свързване на региона с основни европейски енергийни, транспортни и комуникационни мрежи – това открива нови възможности и пред всички замесени страни. Освен всичко, „Три морета“ се явява и солидна противотежест на китайската инициатива в региона – формата 16+1“.

„България няма средствата, възможностите и визията да се превърне в контратежест на настъпателното китайското влияние в региона. Тази роля се очаква да бъде поета от страни в Централна Европа“.

За световния ред

„Все още не е ясно дали Китай ще успее да превърне нарастващото си геоикономическо влияние и геополитическа мощ в проекция на глобална сила. При всички положения глобалната система е изправена пред дълбоки последици с дълготрайно въздействие върху международни дела – това е оценката, която трябва да си направи всяко правителство, включително българското. Световните дела се намират в преломна точка“, това заяви още Велина Чакърова в новия епизод на „Политкаст“.

Цялото участие на Велина Чакърова, обширния ѝ анализ за процесите между Вашингтон и Пекин, както и бъдещето на глобалния ред, можете да чуете от връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама