COVID-19 по света: Лидерите на ЕС обсъждат ваксинирането в Европа

08:47, 25 фев 21 / COVID-19 25 1023 Шрифт:
Василена Йорданова

Проблеми с производството и доставките на ваксини в Европа ще са акцент в Европейския съвет, който започва по-късно днес. Липсата на координация за пътуванията в Европа е друга гореща тема в дневния ред.

Белгия, Дания, Испания, Литва и Полша изпратиха писмо в навечерието на Съвета до председателя Шарл Мишел. Трябва спешно увеличаване на производствения капацитет за ваксини в Европа, настояват те.

Необходимо е доставките да бъдат предвидими и фармацевтичните компании да спазват ангажиментите – само един от акцентите в поканата на Шарл Мишел до евролидерите, съобщава bTV.

Липсата на координация за пътуванията в Европа вероятно също ще предизвика спорове. Лидерите са разделени по въпроса за мерките по граничните пунктове. Комисията призова страните, наложили ограничения, да се върнат към общия европейски подход.

Същевременно председателят на Съвета признава, че ограничения все още може да са необходими, за да се спре разпространението на вируса.

Редица страни, които разчитат на туризма, начело с Гърция, настояват за ваксинационен паспорт. Брюксел обаче предпочита да говори за медицински сертификат, който да не е задължителен за пътуване.

Преговорите отново няма да са очи в очи, а чрез видеоконференция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама