Германия в търсене на квалифицирани работници

07:23, 26 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

С решение на Бундестага, Германия приема новаторски закон, който да ѝ помогне да се пребори с острия недостиг на квалифицирана работна ръка. Реформата предвижда по-малко ограничения за отпускането на работни визи според професионалната квалификация, възрастта и езиковите умения.

Новият закон ще се опита да превърне Германия в по-благоприятна за имиграцията страна.

Идеятат е това да се случи чрез намаляване на ограниченията и създаване на нови възможности, по примера на канадската точкова система.  Законодателството ще позволява на квалифицираните чуждестранни граждани да потърсят работа в страната при условие, че успеят да съберат поне 6 точки от списък с критерии за допустимост. Кандидатите, които отговарят на изискванията, ще получат т.нар. карта с възможности, с която те ще имат възможността да намерят работно място за период от минимум 12 месеца.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Filip Singer

Германците са скептично настроени към увеличаването на редовната миграция от десетилетия. Но докато предишното правителство, ръководено от Ангела Меркел, въвежда  разпоредби, с които да овладее потока от мигранти, то настоящето управление се опитва да облекчи още повече критериите за работа в страната.

Липсата на работна ръка се счита за едно от сериозните препятствия пред растежа на германската икономика. Според Асоциацията на германската търговско-промишлена камара (DIHK) тази година повече от половината германски компании ще се съревновават за попълване на работните места поради липса на подготвени кадри.

Защо ни е важно?

Политическата обстановка в Германия остава поляризирана по въпросите, свързани с миграцията. По-голямата част от правителството иска промяна. И икономиката се нуждае от нея. Но не всички граждани са готови да я приемат.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Filip Singer

Държавният апарат отчаяно се стреми да задържи колкото се може повече квалифицирани чуждестранни работници, тъй като очакваната  демографска промяна през следващото десетилетие  е на път да остави милиони работни места незаети.

Но убеждаването на хората да дойдат в страната е само една част от необходимите  действия. За провеждането на успешна стратегия за набиране на квалифицирана работна ръка е необходим подходящ механизъм за подбор на пристигащите.

Затова ефективността на закона първоначално ще зависи от начинът на неговото прилагане и от административните инвестиции.

Това е и значителната промяна в цялостната политиката на Германия. До момента, в продължение на десетилетия, германските правителства се съпротивляват на идеята, че един ден страната ще се превърне в остров за миграцията. Първото поколение от ,,гастарбайтери“ пристига от Турция през 60-те години. Тогава то се възприема като група от ,,гости“,  които трябва да помогнат на икономиката и след това да напуснат.

След години на ниска безработица лидерите на германския бизнес постепенно започват да усещат липсата на работници. Проблемът се изостря от повсеместната европейска тенденция към застаряващото население. Бейби бумърите, родени през 60-те години на миналия век, скоро трябва да се пенсионират и милиони работни места вече имат нужда от запълване.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Filip Singer

Въпреки постоянната инфлация, продължаващото затягане на паричната политика и колебливия банков сектор, перспективите за стабилността на Германия изглеждат сравнително оптимистични. Бъдещето на индустриалната база на страната е настоящият фокус в политическата и икономическата сфера, тъй като икономиката трябва да се бори с повишаването на цените на енергетиката, фрагментарната глобална икономика и свиващият се пазар на труда.

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:01, 26 юни 23

Точковата система не е решение. Ако компютърен учен от Пакистан или Индия трябва да чака с месеци, за да получи среща в консулството за виза, съмнението, което възниква, ще го накара да избере друга страна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама