Как водораслите подобряват живота ни

06:45, 28 юли 23 / Свят Шрифт:
София Бояджиева

В разгара на летния сезон повечето хора се отправят към морето. Плажовете на Черно, Средиземно и Егейско море се изпълват с хора. Всички търсят възможност за разхлаждане, плувайки, играейки и почивайки във водата. Там обаче съществуват различни организми. Някои са по-интересни, други не чак толкова.

Част от тях са водораслите. Те участват в сложната симбиоза в океаните. Но освен да се заплитат във всичко, те изпълняват и други любопитни функции.

Водораслите нямат официална дефиниция, но се определят като растения, живеещи във вода и видими с просто око. Въпреки че няма консенсус в науката за точния брой на техните видове, те се разпределят в отделни групи: червени, зелени и кафяви. При тях са важни две основни екологични изисквания – морска вода и достатъчно светлина за осъществяването на процеса фотосинтеза. Друга тяхна необходимост е да има място за закрепване и поради тези техни претенции са най-често срещани в близост до брега.

Снимка: PIXABAY/Vierschilling 

Водораслите оцеляват на различни места във водата.

Срещат се на повърхността на морето, където слънцето пече и те се хидратират само от океанските пръски. Могат да виреят и под повърхността на водата, разпростирайки се в дълбочините, където температурата и нивото на сол се променят бързо и често. Освен това с нарастването на броя на тежкотоварните кораби, които пътуват по цял свят, някои видове водорасли се разселват от едни места на други. По този начин биологичното разнообразие на видовете се разпростира все по-нашироко и те могат да се срещнат по различни крайбрежия.

Отглеждането на водорасли от хора се осъществява като се култивират и после се събира реколтата от фермите за морските организми. Този тип дейност е благоприятна за околната среда, защото за нея не се изисква земя, която би могла да се използва за друг вид дейности, свързани с растения или животни. Добивът при водораслите е с отрицателен въглерод, т.е. не изпускат вредни газове и по този начин допринасят за смекчаването на изменението на климата.

Водораслите могат да се използват за тор и за компост (хумусоподобен материал) при озеленяването на площи чрез засаждане на растения, дървета и храсти. При проучвания те се изследват и като екологичен източник на биоетанол. Водораслите могат да бъдат използвани и за храна на овце, коне и крави в райони на Северна Европа, където тревата не е в изобилие.

Снимка: PIXABAY/Francesco Agrisani

В Дания намират приложение дори при построяването на покриви на сгради. В някои части на Източна Азия водораслите се ядат без да бъдат обработвани. В Китай изсушените листа на вида Porphyra се използват при приготвянето на супи, суши и оризови топки.

В Ирландия т.н. ирландски мъх (вид Chondrus crispus) е често срещана хранителна добавка. В Белиз водораслите са важна съставка за направата на сладки. В някои страни хобито от викторианската епоха за събиране и сушене на водорасли е все още традиционно и широко разпространено, както за храна, така и за забавление.

В хранителната индустрия  алгинатите, соли на алгинова киселина (произлизат от кафяви водорасли), се използват за добавки и се поставят под общия знаменател на хидроколоиди. Техните характеристики ги правят идеални за желиране на продукти, задържане на вода в сухи изделия и емулгиране на кремове.

Снимка: PIXABAY/bluebudgie

Алгинатите намират приложение и в микробиологията и медицината. От диетични хапчета и превръзки за рани до хранителна среда за клетки. Не само това, те се използват и в много други индустрии, свързани с производството на козметика, бои, гелове, лепила и дори експлозиви. Водораслите се посочват също и като най-перспективната суровина за производство на биогорива, тъй като добивът им е от 7 до 13 пъти по-голям от добива на алтернативни източници като царевица и соя.

Водораслите са интересен растителен вид
, с огромен потенциал.

Снимка: PIXABAY/PixelAnarchy

Като се има предвид тяхното широко разпространение, способност за приспособяване в различна среда и малката нужда от човешка намеса, те представляват ресурс с много възможности, който би могъл да се използва дори като средство в борбата с изменение на климата.

Това са само няколко идеи за размисъл до следващия път, когато излезем от морето с полепнали по нас водорасли.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама