Попадането на ,,Байрактар“ в саудитски ръце

07:30, 09 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Саудитска Арабия подписва стратегическо споразумение с турската отбранителна компания ,,Baykar Tech. Идеята е производството на дронове ,,Байрактар“ да се извършва в кралството.

Саудитската държавна отбранителна служба(САМИ)посочва, че предприетият ход има за цел цел оказване подкрепа на националната отбрана и укрепване на ,,местните способности“.

Рияд се съгласява да купи турските дронове в рамките на най-големия отбранителен договор в историята на Турция. Президентът Реджеп Таип Ердоган капитализира от възстановяването на връзките със силите в Персийския залив, подпомагайки затруднената икономика на Анкара.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Leszek Szymanski

В реч по време на церемонията по подписването на меморандума, главният изпълнителен директор на ,,Bakar Tech” Халук Байрактар подчертава, че страните, които прилагат нови технологии не печелят само бизнес предимство, но и изграждат по-силни връзки със своите съюзници.

Той добавя още, че Bayraktar Akinci не е обикновено оръжие или самолет, а летящ интелигентен робот, оборудван с десетки компютри, десетки хиляди редове код и изкуствен интелект.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Valda Kalnia 

Освен съвместното производство, споразумението включва и сътрудничество за трансфер на технологии, ускорявайки развитието на високите технологии и в двете страни“.

Защо ни е важно?

Анкара предприема дипломатически усилия, за постепенно възстановяване на връзките със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, търсейки помощ от Персийския залив за намаляване натиска върху икономиката на Турция и нейните валутни резерви.

Това се случва след години на противоречиви отношения, главно заради подкрепата на Анкара за продемократичните движения в Близкия Изток и Северна Африка.

От друга страна постигането на подобни споразумения отразява интереса сред арабските държави от Залива към произведената в Турция техника. Това е официално одобрение за нарастващото желание на Турция да снабдява съседите от Близкия Изток с оръжия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Bandar Al-Jaloud 

Турският президент Ердоган вижда в сделката със Саудитска Арабия пряк път към нормализиране на партньорските отношения.

Турските дронове са по-надеждни от китайските си аналози, което съчетано с факта, че са по-евтини от западно произведените модели, оправдава силния интерес към сключване на подобни договори.

Същевременно търговската политика на Турция, характеризираща се с подхода ,,без въпроси“ и ,,без обвързване“, дава резултат в страни като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар.

Осъществяването на подобни доходоносни сделки е изключително важно за поддържането възходящата траектория на турска отбранителна индустрия. Договорите укрепват международните партньорства, създавайки мрежа от интереси в областта на отбраната, сигурността, икономиката и политиката.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sedat Suna 

А за Саудитска Арабия трансферът на технологии и съвместното производство ще  добавена стойност за усилията, които кралството полага, за да диверсифицира своите отбранителни способности. Така, в най-скоро време, Рияд ще има отговор на иранската технология за безпилотни самолети.

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 10:43, 09 авг 23

Ердоган е един от най-опитните политици в Европа и винаги,при всякакви обстоятелства поставя националния интерес на Турция на първо място за разлика от нашите помияри......

2 Анонимен 10:11, 10 авг 23

Ако нашите депутати бяха като Ердоган,вместо да подаряват на Украйна бтр-те,щяха да ги дадат на хората от Родопите,за да може кметовете през зимата да им доставят хляб и лекарства,ама къде толкова мозък да помислиш първо за собствения си народ,.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама