Бурните води на Черно море

07:42, 10 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Руски военни кораби патрулират по повърхността на Черно морe, изстрелвайки ракети срещу украински градове като същевременно създават фактическа блокада, заплашвайки всеки кораб, който може да се опита да я пробие.

Украински морски дронове пък скришом пренасят експлозиви към руските пристанища и кораби. А самолети за наблюдение и дронове на НАТО не спират да следят въздушното пространство над международни води, събирайки разузнавателна информация.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Stringer

Напрежението в Черно море се повишава след украинските атаки срещу Крим, руските удари по пристанищата на Одеса и Черноморск и блокирането от Москва на сигурни коридори за износ на украинско зърно.

Москва разглежда корабите, които се насочват към украинските пристанища като военни цели, докато Киев засилва атаките си срещу Крим.

Черно море отново се превръща в гореща точка във войната. Особено след решението на Москва от миналия месец за прекратяване на сделката, гарантираща безопасно преминаване на украинско зърно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergey Dolzhenko

Макар и отдалечено от ожесточените боеве на фронта, Черно море грании с Украйна, Русия и три страни от Северноатлантическия договор, поставяйки Русия и НАТО в „непосредствена близост“. Такава до момента, в други епизоди на войната, не съществува. Нито при защитата на Киев, нито при битката за Бахмут. И всичко това увеличава риска от конфронтация.

Защо ни е важно?

Черно море сега се превръща във военна зона, която е изключително важна и за НАТО и за Западна Украйна. Битката за контрол над морето може да има последици за енергийните пазари и световните доставки на храна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Anatoly Maltsev 

Това е изпитание за НАТО, тъй като организацията се стреми да поддържа международното право и свободното корабоплаване в морето, без да въвлича Алианса в директен конфликт с руските сили.

Историята показва вековните усилия на Русия за разширяване влиянието си посредством Черно море, което често е водело до сблъсъци с други световни сили и множество войни с Османската империя.

Черноморските пристанища улесняват търговията през цялата година. Местоположението на морето се явява геополитически кръстопът и предлага на Русия поле за проектиране на политическа власт в Европа, Близкия Изток и извън тях.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alexander Kazakov

Контролът над морето е очевидна военна цел за Русия и една от основните причини за анексирането Крим.

Но това е също толкова важно и за НАТО. Три държави членки – България, Румъния и Турция – имат излаз на четири важни пристанища в Черно море. Същевременно пет партньорски страни на Алианса - Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна - също са в региона. Въпреки изразеното желание на НАТО да не влиза в пряка конфронтация с Русия, рисковете от непреднамерен инцидент нарастват.

Войната в Украйна доказа икономическия потенциал на Черноморския регион, особено във връзка с неговата значимост като енергиен и транспортен път към Европа. Предизвика преоценка и на геополитическото влияние на страните от Черноморския басейн.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Robert Ghement

Военноморските операции очевидно ще бъдат част от събитията, които ще продължат да определят хода на войната в Украйна. И това ще коригира статуквото на Черно море след нейното приключване.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 10:02, 10 авг 23

Каква точно работа имат американците в Черно море,на 10000 км от тяхната територия?!В Мексиканския залив няма нито руски кораби,нито подводници,а после реват,че някой ги заплашва.И как точно?!Време им е да си прибират корабчетата и да се изнасят преди руснаците да са ги били като гумени зайци,както казват хората.А и часовника тиктака и изборите наближават,тоест загубата на байдъновци.....

2 Черноморец Б-с 21:50, 08 мар 24

Че има ли още руски флот в Черно море? Украинците успяха да пратят половината от него на дъното, а другата половина се скри в заливите на Азовско и се насира от страх. Украйна свободно си прекарва корабите със зърно през морето и се подиграва на ватенките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама