Орбан и Моравецки срещу логиката, миграцията и ЕС

14:05, 08 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Полша и Унгария се противопоставят на миграционната реформа на ЕС.  Въпросът за миграцията се превръща в чувствителна тема за политиката на европейския континент и в централен фокус на крайнодесните партии.

Неформалната среща на върха на ЕС в Гранада, Испания, е помрачена от министър-председателите на Унгария и Полша, които се противопоставят на частта от общата декларация, която се съсредоточава върху миграцията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Pepe Torres

Това не е първият път, когато Виктор Орбан и Матеуш Моравецки обединяват усилията си, за да провалят комюнике на Европейския свет, след като веднъж вече го направиха в края на месец юни.

И двата случая са свързани с новия Пакт за миграцията и убежището – цялостна реформа на миграционната политика на блока, която установява система на ,,задължителна солидарност“. Приемането на това споразумение задължава 27-те държави-членки, без изключения, изисква те да съдействат на търсещите убежище.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Radek Pietruszka

,,Ако сте изнасилени законно, ако сте принудени да приемете нещо, което не харесвате, как искате да постигнете компромис и споразумение? Това не е възможно“, заявява унгарският премиер Виктор Орбан, известен със споровете си с ЕС и яростните си изказвания срещу Брюксел.

,,Ние не се страхуваме от диктатите на Брюксел и на Берлин“, казва на свой ред полският премиер Матеуш Моравецки, като повтаря отказа си на Полша да бъде наложена единна система за разпределение на незаконните мигранти.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Vincenzo Livieri

Защо ни е важно?

През последните няколко години Унгария и Полша многократно се противопоставят на отдавна установените правила и ценности на Европейския съюз, въпреки че са негови членове.

Те оспорват върховенството на правото на ЕС и заобикалят решенията на най-висшия съд на блока. На свой ред към момента Брюксел отговаря единствено с укори и предупреждения, които обаче Будапеща и Варшава възприемат като празни заплахи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Miguel Angel Molina

Поради това целта на ЕС сега е отдавна забавените реформи да се превърнат в закон преди настъпването на следващите европейските избори догодина, които трябва да въведат нов състав на Европейския парламент и комисия. Предвид възхода на десните партии в няколко страни от Европа, следващият цикъл в политиката на ЕС може да доведе до значителна промяна в нагласите и действията на парламента.

Парализата по въпроса за миграцията предизвиква нарастващо разочарование в блока, в момент, в който тъй продължава да бъде изправен пред все по-сериозни изпитания. Това налага част от целите на преразглежданата политика да е свързана с единното действие на държавите от ЕС, в случай на внезапен сблъсък с голям приток на търсещи убежище.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Miguel Angel Molina 

А, за да функционира правилно блокът, всички държави-членки трябва да се подчиняват на едни и същи принципи.  Но за Унгария и Полша, които са ръководени от десни популистки партии, противопоставянето на Брюксел е считано за водене на добра политика.

И това превръща борбата с мигрантската криза за Европейския съюз в екзистенциален проблем.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:23, 09 окт 23

Задължително,да се подчиняват на безумията на Урсула?!?;Това не звучи ли абсурдно,а?!Или това е сегашния ЕС- диктатура,заместваща решенията на независими ,суверенни държави.Време е за рестарт на ЕС с нови,нормални,некорумпирани и компетентни депутати,ако изобщо има нужда от такава паразитна структура като ЕП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама