Тайванският нестандартен подход за отстояване на националната идентичност

06:55, 30 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Приблизително 180 000 души се събират в Тайпе, за да се присъединят към най-големия прайд в историята на Източна Азия. Вицепрезидентът на Тайван Лай Чинг е сред най-високопоставените гости на събитието.

Голяма тълпа, състояща се от мнозина, които развяват цветни знамена, маршируват през Тайпе в бурен празник на равенството и многообразието на ЛГТБ общността.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ritchie B. Tongo 

Тазгодишния парад е насочен към темата за разпознаването на многообразието на всеки човек и зачитане и приемане на различните полови идентичности. Това е тема, която резонира сред участниците, включително и сред тези, които принадлежат на други части на Азия, където това многообразие не се разбира добре и техните общности не могат да се изразяват свободно.

Събитието се провежда преди президентските и парламентарни избори в страната. Поради това към него се присъединяват представители на 7 различни партии в страната.

Вицепрезидентът на Тайван Лай Чинг Снимка: ЕПА/БГНЕС/Christian Alvarenga

Под чадъра на демокрацията и свободата на Тайван се учим да приемаме характеристиките на всеки и да уважаваме различията на всеки - пише настоящият президент на страната Цай Инг Вен във Фейсбук.

Същевременно откритостта на Тайван по въпросите на ЛГБТ е в ярък контраст с позицията на неговите съседи, включително и Китай, който твърди, че островът е негова собственост. Въпреки че еднополовите връзки не са забранени в Китай, еднополовите бракове са незаконни и правителството често предприема репресии срещу привържениците на идеята.

Защо ни е важно?

След като страдат в продължение на десетилетия от жестокото управление на силния Чан Кайшъ и неговия Гоминдан, тайванците постепенно започват да укрепват свята демокрация.

За мнозина да си тайванец означава да си про-ЛГБТ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ritchie B. Tongo 

Настоящето правителство на страната подкрепя правата на хомосексуалистите и предприема съответните действия, за да компенсира миналата несправедливост към своите етнически малцинствени общности. А за мнозина от гражданите да бъдат поддръжници на ЛГБТ общността е важен аспект от чувството им за тайванска идентичност.

Тайванците гледат на себе си като на членове на прогресивно общество, чието разбиране за Тайван като процъфтяваща и жизнена демокрация е преплетено с приемането на различната сексуалност. Този вид социална активност предоставя възможност за оказване на подкрепа и по други въпроси, които са от значение за гражданите.

Тази непринудена смесица от сексуални идентичности, либерални ценности и местна политика до скоро би била необичайна. Но през четирите години, откакто Тайван легализира еднополовите бракове, островът бързо се превръща в регионален лидер в правата на ЛГБТ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ritchie B. Tongo 

Приобщаването към някогашната маргинализирана сексуална ориентация и полова идентичност е внедрено в цялото тайванско общество, задълбочавайки чувството на самоуправляващия се остров за отделеност от Китай, където управляващата комунистическа партия строго ограничава информацията и събитията за ЛГБТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама