Съдбата на непродадените дрехи

19:00, 13 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

ЕС одобрява налага забрана за унищожаване на непродадени дрехи. Новите правила трябва да гарантират, че продуктите ще бъдат по-щадящи към околната среда и стоките ще бъдат по-лесни за преработка или рециклиране.

Преговорите между държавите-членки на ЕС  водят до споразумение, което възпрепятства големите търговски вериги да унищожават непродадени дрехи и обувки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Neil Hall

Правилата са изготвени с цел възпиране на т.нар. Бърза мода и към намаляване на отпадъците. Въпреки че принципната забрана за големия бизнес се предвижда да започне след две години, за малките и средните фирми са договорени изключения и преходен период от шест години.

Споразумението идва като част от по-широка инициатива, след като Европейската комисия първоначално предлага промени в т.нар. Правила за екодизайн на блока. В продължение на години Брюксел се стреми към намирането на цялостно решение за справяне с потреблението на текстил в Европа - четвъртото по големина въздействие върху околната среда в световен мащаб.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alejandro Garcia

,,Време е да сложим край на модела Вземи, направи, изхвърли, който е толкова вреден за нашата планета, нашето здраве и нашата икономика“ - заявява евродепутатът Александра Морети.

В допълнение тя казва, че: Новите продукти бъдат проектирани по начин, който е от полза за всички, уважава нашата планета и защитава околната среда.

Извън дрехите и обувките, Комисията ще има правомощието да разшири забраната и за други непродадени продукти. Но са предвидени изключения за автомобили и военни продукти.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Isaac Kasamani

Освен това „незасегнати“ остават суровини като желязо, стомана и алуминий също трябва да бъдат регулирани в бъдеще. 

Защо ни е важно?

Подемайки тази инициатива ЕС започва своя преход от линеен модел, на потребление, към цикличен. При него всяка дреха може да се рециклира, да се използва повторно, или най-малкото да бъде биоразградима.

Във време, в което много от нас вече осъзнават колко важно е да се справим с отрицателното въздействие на бързата мода върху планетата, действията на европейските регулаторни органи си поставят една разумна цел.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Изчислено е, че модната индустрия е един от най-големите замърсители в света. Отговорена е за около 20% от отпадъчните води на планетата и около 10% от световните емисии на парникови газове.

В разгара на повсеместен икономически спад и нарастваща инфлация, не е изненадващо, че голяма част от хората с ограничен бюджет трудно ще се откажат от марките, предлагащи им модерни и много евтини дрехи.

Дори и за тези, които се опитват да избягат от хватката на бързата мода, все още не съществуват достатъчно добри алтернативи. Промяната в покупателните навици на потребителите е недостатъчна за реформиране на глобалния текстилен сектор.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Tolga Akmen

Защото законодателството само по себе си не решава проблема с бързата мода. И регулацията е само отправна точка за търсената промяната. Но с новата си законодателна инициатива, ЕС се надява пагубният модел на потребление скоро да остане в миналото.

Въпреки че споразумението на  ЕС тепърва предстои да бъде интегрирано на европейския пазар, едно е сигурно - планът за екодизайн на блока вече е в ход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама