Съвременни предизвикателства пред Маорите

07:05, 18 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Нова Зеландия, която отдавна е възхвалявана за отношението към колониалното си минало, сега поема по нов път на прогресивна дясна политика. Мнозина обаче се опасяват, че новото правителство ще се обърне срещу политическата толерантност по отношение на маорите.

Макар и рядко срещано сред бившите колонизатори, в Нова Зеландия коренното население се третира с уважение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mark Coote 

Маорите не само имат право сводно да практикуват езика си, но имат и постоянно представителство във властта. Въпреки това значителна част от тях все още изостават, по достъп до здравна грижа и стандарт на живот, от останалата част от населението. Сега дори продължителния натиск за разширяване на правата и свободите им се оказва в опасност.

Разочаровани от прогресивната политика на страната, през октомври новозеландците избират най-консервативното правителство от едно поколение насам. То твърди, че иска ,,равни права“ за всеки гражданин.

Новият премиер на Нова Зеландия, Winston Peters

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mark Coote

На практика, за маорската общност това означава - премахване на маорската здравна агенция, спиране употребата на маорски език в публичните агенции и изоставяне на значими за опазване наследството на коренното население политики.

Един от членовете на новото коалиционно правителство предлага референдум за Договора от Уайтанги – ключово споразумение, подписано от вождовете на Маори и Британската корона. Този документ е основополагащ за страната и с течение на времето се превръща в гаранция за отношението на държавата към малцинствената група.

Старият премиер на Нова Зеландия, Anthony Albanese

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Lukas Coch

Вследствие, дълбоко разтърсени от промените членове на маори излизат на улицата. Местната партия за суверенитет на общността, Партия Маори, организира митинги в цялата страна, събирайки стотици протестиращи около сградата на парламента.

Защо ни е важно?

Провеждането на референдум срещу основополагащия документ на една страна заплашва да разкъса самата тъкан на новозеландското общество. Политика изграждана с десетилетия може да бъде прекратена само за дни. Последствията биха довели междурасовите отношения до ново дъно. В една правова държава, където коренното население съставлява приблизително 17% от 5 млн. души.

Сравнено с други малцинствени групи, маори са успели да си извоюват забележимо място в съвременния свят. Приятно звучащият им език е обичаен за ефира на страната, в класните стаи и дори за официалните правителствени брифинги. А подобно приемане на местна култура днес е рядкост за модерните общества.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mark Coote

Действията на новото правителство илюстрира връщане към начин на мислене, който е характерен за бившите колониални общества. В много от тях продължава да важи старата постановка: Ние знаем кое е най-добро за вас. Идея, която е дълбоко вкоренена в институциите и функционира безпогрешно с помощта на бюрокрацията.

Провеждането на въпросния референдум в Нова Зеландия заплашва да заличи дългогодишните усилия за съхранение на местната култура. И може да доведе до ново ниво в съвременната интерпретация на колониалните идеи. Което би било връщане стотици години назад.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Lukas Coch

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама