Съвместно управление на миграцията

17:00, 27 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След многогодишни спорове страните от Европейския съюз постигат важно споразумение за миграцията. Решението им има за цел да смекчи натиска на крайната десница на фона на нарастващите антимигрантски настроения в Европа.

Европейските страни преразглеждат своята миграционна система. Планът на ЕС, наречен ,,Пакт за миграцията и убежището“, отнема три години за преговори и е постигнат чрез комбинация от различни компромиси.

С нарастване на антимигрантските настроения и десният завой в Европа, натискът върху преговарящите нараства и ги кара да финализират споразумението преди провеждане на европейските избори през лятото догодина.

Margaritis Schinas Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet 

Споразумението има за цел да улесни депортирането и да ограничи влизането на мигранти в блока. Целта е да се предостави на правителствата по-голям контрол върху техните граници. Едновременно с това ролята на ЕС в управлението на миграцията също се увеличава, защото проблемът се третира като европейски, а не само като национален.

Миграцията е европейско предизвикателство, което изисква европейски решения, заявява председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това означава, че европейците ще решават кой да дойде в ЕС и кой да остане, а не контрабандистите. Това означава защита на нуждаещите се, допълва тя. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ronald Wittek 

През следващите месеци планът трябва да премине през сложен процес на узаконяване от ЕС. Към момента това се счита за постижимо, като се има предвид, че споразумението вече е одобрено от преговарящите във всички институции на блока.

Защо ни е важно?

Миграцията отдавна е източник на напрежение и разделение в Европа. В някои страни дори е разпространено убеждението, че несправедливо носят по-голяма отговорност за проблема, поради своето географско местоположение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Настоящата сделка е опит от страна на блока за преборване на тези разриви чрез създаване на система, която да разпределя по-равномерно мигрантите и разходите за тяхното приемане.

Тя е и начин за укротяване на крайната десница, която успя превърне един маргинален въпрос като миграцията, в тема, която попада директно в политическия мейнстрийм. Нещо, което излага на риск правото за търсене на убежище в световен мащаб.

Пактът предвижда първоначалната оценка, дали дадено лице отговаря на условията за убежище, да се извършва още на границите. Това ще предлага облекчение за най-търсените държави чрез т.нар. ,,механизъм за солидарност“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Този механизъм трябва да принуди страните по-малко търсени като място за убежище, да помагат на държави като Гърция и Италия, които са пренатоварени с мигранти.

Създаването на подобен пакт поставя началото на нова ера в съвместното управление на миграцията. Чрез множество инвестиции и споразумения европейските лидери отреждат на миграцията централно място в дневния ред на блока за години напред.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adriel Perdomo 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:27, 28 дек 23

Урсула първо да обясни защо идват толкова много мигранти и как нейната държава"помогна" хиляди хора в близкия изток да останат без домове,а каквото и решение да са взели паразитите от ЕП те си отиват след 3месеца и всичко ще се промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама