С една крачка пред изкуствения интелект

07:00, 10 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Европейската комисия съобщава, че започва проучване на конкурентните отношения, които засягат пазарите за виртуални светове и генеративен изкуствен интелект.

Тя посочва, че в оценката си ще разгледа някои от споразуменията, сключени между големи играчите на дигиталния пазар, посочвайки обвързването на Microsoft със OpenAI.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Justin Lane

Правните органи на Европейския съюз се интересуват дали инвестициите в конкретния случай са правомерни, съгласно Регламента за сливанията на ЕС.

В отговор на това Microsoft заявява, че не притежава никаква част от OpenAI и, че получаването на място в борда на директорите не е равнозначно на сливане. От своя страна OpenAI потвърждава, че технологичния гигант няма контрол върху операциите на младата компания.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/John G. Mabanglo

,,Виртуалните светове и генеративният изкуствен интелект се развиват бързо“, заявява Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер. ,,Фундаментално важно е тези нови пазари да останат конкурентноспособни и нищо да не пречи на бизнеса да расте и да предоставя най-добрите и най-иновативните продукти на потребителите“.

Съобщението идва в момент, когато предстои Европейският комисар по конкуренцията да проведе редица срещи с изпълнителни директори на технологични компании в Съединените щати. Разговорите също ще бъдат фокусирани върху проблемите на конкуренцията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet 

Защо ни е важно?

Ходът на Европейската комисия е част от редицата опити на Съюза за изграждане на система за надзираване света на изкуствения интелект. Целта е да има съответствие с бързите темпове на неговото развитие.

Крайната цел е да бъде ограничена възможността за основните играчи на технологичния пазар да отстраняват конкурентите си.

Технологичните компании, както и тези, които развиват способностите на изкуствения интелекти, анализират данни и модели в безпрецедентен мащаб и с невероятна скорост. Паралелно с това и взаимодействието с обикновените потребители нараства с подобни темпове.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Etienne Laurent

Това налага отговорност към развитие на пазарен сектор, който има потенциала да доведе до огромни промени в световен мащаб. Задължително става да бъдат установени етични принципи в начина на взаимодействие между технологичните гиганти и останалата част от пазара.

Компаниите, които успеят сами да наложат стандарти за прозрачност и справедливост, ще могат да избегнат бъдещите регулации. Те са и тези, които ще получат възможност да помогнат на политиците при разработването на оптимални варианти за надзор на конкурентоспособността.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shannon Stapleton

Глобалният дебат за управлението на изкуствения интелект и технологичните компании едва започва. От решаващо значение в момента е установяване на тясно сътрудничество между законодателите и пазарния сектор.

Което превръща усилията на ЕС за ефективен надзор в напълно адекватни и изключително навременни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама