Който спечели Истанбул, печели Турция

07:35, 02 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Основната опозиционна партия в Турция спечели местните избори в Истанбул и Анкара, нанасяйки сериозен удар върху президента Реджеп Таип Ердоган и неговата ,,Партия на справедливостта и развитието“.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу приветства победата, определяйки я като удар върху позицията на турския президент след две десетилетия на власт.

,,Републиканска народна партия“ (CHP) успя да надделее в 36 от 81 провинции в Турция. ,,Онези, които не разбират посланието на нацията, в крайна сметка ще загубят“, заяви в Истанбул кметът Екрем Имамоглу. ,,Тази вечер 16 милиона граждани на Истанбул изпратиха съобщение както до нашите съперници, така и до президента“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Necati Savas

В столицата Анкара, кметът на ,,CHP“ - Мансур Яваш, също извоюва победа над противниците си и приветства резултата като ,,ясно послание, към управниците на страната“.  Като потвърждение , малко по-късно, резултатите показаха че ,,СНР“ е спечелила и в третия по големина град в Турция – Измир.

В реч, произнесена от балкона на президентския дворец, Ердоган, който управлява Турция от 2002 г., призна, че изборите не са преминали така, както се е надявал.  Според 70-годишният президент партията му е ,,изгубила надмощие“ в цялата страна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Necati Savas

Въпреки това ,,ние ще поправим грешките си и ще коригираме недостатъците си“, обеща той.   

Защо ни е важно? 

Резултатът от местните избори отдавна се беше  превърнал в мeрило както за подкрепата на Ердоган, така и за издръжливостта на опозицията. След 22 години на власт, това е първият път, когато партията на турския президент претърпява такова поражение навсякъде.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Necati Savas

На фона главоломно нарастващата инфлация и сгромолясването на турската лира, възходът на опозицията бележи повратна точка в съвременната политическа история на Турция.

Въпреки че под управлението на Ердоган президентството на Турция постепенно натрупа много правомощия, изборите доказаха, че пряко избраните кметове в градовете все още имат сериозно влияние.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Erdem Sahin

„Превземането“ на Истанбул, Анкара и Измир ще влее нов живот на отдавна разпокъсаната и деморализирана турска опозиция.

Реджеп Таип Ердоган винаги е разчитал на ,,народната воля“, за да гарантира своя авторитет. Но този път го подведе път именно тя. Гласоподавателите решиха сами да установят новия политически баланс на Турция.

И това е поврат в десетилетно статукво, което отправя заявка за нов политически ред в страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Erdem Sahin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама