НАСА изготви пълната карта на ветровете на Марс

19:40, 13 дек 19 / Култура и наука 25 1621 Topnovini
1

Периодичните „гмуркания“ на сондата на НАСА „Мейвън“ в атмосферата на Марс са позволили на учените да съставят пълната карта на движението на ветровете на Червената планета, съобщи списание „Сайънс“, цитирано от БТА.

Картата не само потвърди съществуващите компютърни модели, описващи атмосферата на Марс, но и допринесе за някои неочаквани открития. Оказа се, че неравностите на повърхността на планетата създават необичайно мощни вълни в атмосферата, които достигат до горните й слоеве. Подобни колебания, орографичните вълни, съществуват и на Земята, но никога не се е предполагало, че те могат да достигнат височина от 280 км, както е на Марс.

Сондата „Мейвън“ беше изстреляна през месец ноември 2013 г. за изучаване на структурата и поведението на атмосферата на Марс. Тя трябваше да установи причините за това защо почти целият марсиански въздух, а също така и водите на океаните са се изпарили в космоса.
 
През 2014 г. сондата достигна до Червената планета и започна да осъществява поредица от „гмуркания“ в атмосферата й. По този начин бяха открити необичайни полярни сияния в горните й слоеве.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани