Отбелязваме Европейския ден на езиците

07:45, 26 сеп 20 / Култура и наука 25 1960 Антония Руменова
Снимка: Pixabay

Всяка година на 26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците. Това е добре позната ежегодна възможност за повишаване на осведомеността относно чуждоезиковото обучение и езиковото многообразие.

Тази година на самия ден и в седмиците преди и след 26 септември се провеждат над 80 прояви на различни места в Европа, с участието на много езикови и културни институти, сдружения, университети и най-вече училища. 

По повод 20-тото издание на Европейския ден на езиците Европейската комисия е домакин на онлайн конференция на тема „Образованието започва с езика“, която ще се проведе в понеделник, 28 септември. Наред с това се провежда кампанията #DiscoverTranslation („Открий писмения превод“), която цели да подчертае ролята на превода в ежедневието ни. 

В продължение на целия месец септември в социалните мрежи тече обединената кампания #EDLangs и #DiscoverTranslation. С помощта на истории, видео клипове и интервюта публикациите разкриват конкретните ползи от писмения превод и повсеместното му присъствие във всички сфери на обществото. 

В България Европейският ден на езиците ще протече с поредица от онлайн прояви, които започнаха още на 1 септември с онлайн играта „Открий превода!“, а кулминацията ще представлява поредица от 19 виртуални срещи, организирани от всяка от партниращите организации от 30 септември до 2 октомври, като отново темата ще бъде свързана с превода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!