Дарените книги са два пъти по-ценни

11:00, 14 сеп 21 / Култура 25 1275 Шрифт:
Биляна Иванова

Проектът „Зелено знание“ се зае с изключително значима задача – да събере над 10 тона стари книги, които да намерят новия си дом. Задачата е не само изпълнена, но и преизпълнена. Вместо заложените 10 тона, събраните книги са цели 23 тона.

Ролята на събирателни пунктове изиграха 50 книжарници в София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Варна, Габрово и Плевен. Кампанията по събиране на книги в книжарниците приключи на 31 август. Въпреки това интересът на хората към проекта не стихва, заяви представителят на проекта Диана Сивинова.

Проектът „Зелено знание“ се реализира от Сдружение „Зелена България ръка за ръка“ по ОП „Околна среда“ (2014-2020).

80 институции, читалищни и училищни библиотеки, и социални домове са изявили желание да получат книги. Предстои книгите да се сортират, като годните се дарят, а останалите се рециклират. Така библиотеки из цялата страна ще бъдат по-пълни с над 45 хил. книги, а контейнерите с 23 тона книги по-празни.

Едно различно почистване: пуснете старите книги да попътуват

Проектът получи широк медиен отзвук. От Topnovini.bg също сме съпричастни с каузата още от самото й начало.

Дарените книги са два пъти по-ценни. От една страна тежи художествената стойност на произведенията, от друга страна вече имаме нещо друго. Самият акт на даряването на книгите им дава нова добавена стойност.

Понякога книгите разказват историите не само на героите си, но и на своите притежатели. От екипа по проекта са се натъкнали на много интересни находки, сред които книги с автографи от писателите, любовни писма и снимки, картички, сантиментални писма, собственоръчно написана поезия, плочи и др.

„Скъпа, моя безнадеждност. Иска ми се да си при мен сега, но уви това дори не е възможно. Дори за мъничък момент“...

Това е написал някога някой. А сега друга ще бъде безнадеждност за някого другиго … и така докато са живи книгите. Значи винаги.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама