Галерия „Сердика“ представя първата самостоятелна изложба на Еми Куртова

14:36, 18 яну 22 / Култура 25 953 Шрифт:
Биляна Иванова

От 19 януари до 18 февруари 2022 г. галерия „Сердика“ представя „АВТОПОРТРЕТ“ – изложба на младата художничка Еми Куртова с фотографии, живопис и скулптура. Първата изложба за новата година ще бъде и първата самостоятелна изложба на Еми и съдържа част от нейното осемгодишното творчество.

Проектът е финансиран от Национален Фонд Култура, програма „Дебюти”, раздел „Визуални и дигитални изкуства”.

„Всичко, което правим е отражение на самите нас и всъщност е нашия „Автопортрет“, казва Еми Куртова. Фотографиите, наредени в експозицията показват пътя, който е изминала и пътят, по който ще продължава да върви. „Път на емоции и чувства, плод на моите страхове, стремежи и мечти. Те са опит да уловя миг на хармония или на безпорядък в хаоса на времето“, уточнява тя.

Вернисажът е на 19 януари (сряда) 2022 г. от 17:00 до 20:00 часа при спазване на всички задължителни противоепидемични мерки.

В изложбата са засегнати няколко основни теми, като акцентите са „Човекът“, „Природата“, „Свободата“ и „Любовта“. Представени са в детайли и дълбочина, като на първо място за авторката е „Любовта“, показана като най-висша ценност, като крайна цел и утопия. Тя е в основата на всичко, което градим. „Човекът“ - е объркан, търсещ себе си някъде там във времето и пространството. „Той е мое олицетворение, с него показвам себе си и всеки един от нас“, уточнява Еми Куртова. „Природата“ е показана и в мащаб и в макро детайл, като наш дом и като малка частица, която можем да употребим. Творбите разкриват общата връзката на човека с природата и връзката му с модерния свят.

„Единичните „истински автопортрети” ни напомнят, че човека е и тяло, тяло чрез което възприемаме усещанията и чувствата, спотаени дълбоко в нас. Включила съм в експозицията и фотографии, вдъхновени от импресионизма. Те отговарят на моите търсения и сънища. Показват светлината във вътрешните ми борби, в опит да усиля още замисълът, заложен в проекта“, казва още тя.

Към проекта е издадена фотокнига „Автопортрет”, която е част от изложбата. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама