Учени пресъздадоха гласа на мумия на три хиляди години

21:00, 24 яну 20 / Любопитно 25 1830 Topnovini
1

"Гласът" на древен египетски жрец прозвуча за пръв път след смъртта и мумифицирането му преди около 3000 години, съобщи Би Би Си.

Експертите са направили поредица от компютърни томографии на мумията, благодарение на които реконструират дигитално говорния апарат на жреца и го възпроизвеждат с 3D принтер. Изследването е направено от учени от университетите в Лондон и Йорк, както и от музея в Лийдс и е публикувано в Scientific Reports journal.

Учени пресъздават парфюма на Клеопатра отпреди две хиляди години

Жрецът Несямун живял при фараон Рамзес XI, който управлявал в началото на единадесети век пр.н.е. Професор Флетчър, който е част от екипа на изследването, заяви, че това е „изричното желание“ на Несямун – да бъде чут от отвъдното, което е било част от неговите религиозни вярвания.

Мумията, която е в Градския музей на Лийдс, е изучавана много и от дълго време. Превръзките на мумията са развити през 1824 г. и последвалите изследвания установяват, че мъжът е починал на около петдесетгодишна възраст. Като вероятна причина за смъртта му учените допускат алергична реакция, предизвикана от ухапване на езика му от насекомо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи