Кестенът – витаминозната и енергийна бомба на есента

18:35, 21 окт 21 / Любопитно 25 1831 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Едва ли можем да си представим есента без миризмата на печени кестени по улицата. Печени, варени, в сладкиши или просто като кестеново пюре с бита сметана или без нея, феновете на този популярен плод трудно могат да решат кой е любимият им начин да консумират тази храна.

Кестенът е богат на витамини А, В комплекс и С, съдържа много фолиева киселина и много минерали. Той е богат и на калий и фосфор и съдържа и калций, магнезий, сяра, хлор, желязо, мед и манган. Но чудили ли сте се някога кое е по-здравословно - печени или варени кестени? За да извлечете максимума от тях, трябва да знаете това, съветва македонският „Арт кухня“. 

Кестенът е специфичен с това, че е богат на калории и няма много мазнини. Хранителната му стойност е висока поради голямото количество нишесте, което е повече, отколкото в картофите, а делът му в плодовете на кестена е цели 44 процента. Това означава, че ще ни даде много енергия, но без да разваля линията ни. В допълнение, той е чудесен съюзник срещу лошия холестерол и има доказани противовъзпалителни свойства, пише БГНЕС.

Най-важното е дебелата му кора, която защитава всички хранителни вещества. А що се отнася до дилемата - печене или готвене, правилният отговор всъщност е, че трябва да ядете както печени, така и варени кестени. А именно - при варене някои витамини се изпаряват при термичната обработка, а при печене кестените губят част от минералите си.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама