Зебрите бели с черни ивици ли са или черни с бели ивици?

18:15, 23 ное 21 / Любопитно 25 1122 Шрифт:
Биляна Иванова

Зебрите са емблематични със своята отличителна окраска, но замисляли ли сте се дали зебрите са бели с черни ивици или черни с бели ивици?

Зашеметяващото черно-бяло оцветяване на кожата на зебрата се откроява в ярък контраст със сухите, кафяво-пясъчни пасища и гори от саваните на техните родни територии в Източна и Южна Африка.

Тези ивици са уникални за всеки индивид. Днес съществуват три вида зебри - равнинната зебра (Equus quagga), планинската зебра (E. zebra) и зебрата на Греви (E. grevyi) - и всеки от тези видове също има различен модел на ивици. За някои по-тъмните части от кожата им са черни, докато други имат по-кафяв цвят, а някои имат ивици само по тялото, но не и по краката. Изчезнал подвид на равнинната зебра, наречен квага (E. quagga quagga), е имал минимални ивици по главата, гривата и шията си, пише The Quagga Project.

Въпреки тези различни модели и оцветяване, всички зебри имат един и същ цвят на кожата: черен, казва Тим Каро, поведенчески и еволюционен еколог и опазващ биолог от Калифорнийския университет. Това обаче не дава отговор на въпроса дали козината им е черна с бели ивици или обратното. За това трябва да погледнем към меланоцитите на зебрата или клетките, които произвеждат пигмент за козината им.

Въпреки че зебрите имат черна кожа, различни процеси на развитие определят цвета на косъма им, точно както светлокожият човек може да има тъмна коса, каза Каро. Всъщност зебрите имат повече светла четина, отколкото тъмна - коремът им обикновено е светъл - така че може да изглежда, че зебрите са бели с черни ивици.

Но това не е така, защото всяко парче коса - както светло, така и тъмно - расте от фоликул, пълен с меланоцитни клетки, пише през 2005 г. в Journal of Investigative Dermatology. Тези клетки произвеждат пигмент, който определя цвета на косата и кожата. Този пигмент е известен като меланин; много меланин води до по-тъмни цветове, като тъмно кафяво или черно, докато по-малко меланин води до по-светли цветове, като лешник или русо. Черната козина на зебрите е пълна с меланин, но меланинът липсва в бялата козина, по същество, защото фоликулите, които съставляват ивиците на бялата коса, са „изключили“ меланоцитите, което означава, че не отделят пигмент.

Точните биологични процеси зад ивиците на зебрата не са известни, но при африкански раирани мишки, които имат светли и тъмни ивици, генът Alx3 е по-активен по светлите ивици, отколкото тъмните ивици, според проучване от 2016 г. в списание Nature. Alx3 ефективно спира главния регулаторен ген, отговорен за развитието на меланоцитите, което води до светла коса, установиха изследователите.

И така, защо зебрата е черна с бели ивици? Този уникален модел на окраска може да държи далеч хапещите мухи и комари. Проучване, публикувано през 2020 г. в списанието Proceedings of the Royal Society B, установява, че африканските конски мухи кацат по-рядко върху коне, носещи раирани или карирани килими, отколкото върху коне, носещи едноцветни килими. А тези хапещи мухи могат да пренасят болести, които са фатални за зебрите, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама