Разрешават полагането на двойно повече извънреден труд

17:06, 21 фев 20 / Политика 25 1687 Topnovini

Работниците ще могат да полагат до 300 часа годишно извънреден труд, ако затова има колективно договаряне между синдикати и работодатели. Това заяви социалният министър Деница Сачева по време на семинар в Банкя.

Кодексът на труда по начало забранява полагането на извънреден труд, но при определени случаи го разрешава. В разрешените случаи работниците могат да полагат не повече от 150 часа извънреден труд годишно. В момента работна група обсъжда промени в Кодекса на труда, сред които да се увеличи двойно разрешеният извънреден труд - т.е. да се допускат 300 часа годишно.

Държава, синдикати и работодатели обмислят промени свързани и с т.нар. „сумирано изчисляване на работното време“. В момента работодателят може да установи сумирано изчисляване на работното време – седмично, месечно или за друг календарен период, който не може да бъде повече от 6 месеца. Идеята е този начин на изчисляване на работното време да се въвежда за период не по-дълъг от 4 месеца.

Намериха лични асистенти за около 6 000 души

Сред обсъжданите поправки е и тази да се ползва платен годишен отпуск при по-малко натрупан стаж. В момента при постъпване на работа за първи път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж. Обсъжда се работникът да има право на отпуск при поне 4, а не 8 месеца натрупан стаж.

До края на месец март работната група ще излезе с конкретни текстове, които да променят Кодекса на труда.

До 30 юни социалното министерство ще представи оценка за въздействието на Закона за социалните услуги и ще бъдат направени промени в текстовете.

Сачева: Манолова и БСП са отговорни за хората, останали без личен асистент

 

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 216 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.