Боил Банов: Инвестицията в култура е инвестиция в бъдещето на нацията

08:50, 25 май 20 / Политика 25 2057 Topnovini
Снимка: БГНЕС

"Същността на делото на Светите братя Кирил и Методий е тук в тези земи. Много хора и държави искат да я споделят, нека да я споделят", заяви министърът на културата Боил Банов пред bTV. Така той коментира изложбата в Руския културен информационен център, в който Светите солунски братя са представени единствено и само като славянски реформатори, включително и на руските земи, без да се споменава ролята на средновековната Първа българска държава за разпространението на тяхното дело.

Снимка: БГНЕС

Министър Банов припомни, че музеите вече са отворени предстои отварянето и на театрите. „Предстои поетапното отваряне на сценичните изкуства вътре в залите. Нещата изглеждат по-различен начин днес, отколкото преди месец“, каза той и добави, че "сроковете стават много, много обозрими". "Нещата постепенно и поетапно тръгват към своето нормализиране“, заяви още Банов.

Банов: Намаляването на ДДС за книгите е полезно, но крие и риск

Той припомни, че отварянето на театралните зали и културните събития на открито трябва да се осъществяват при строги мерки за дистанция, така че да няма заболели.

Министърът на културата заяви, че са отпуснати 7,5 милиона лева допълнително заради пандемията от коронавирус. „Много сериозна подкрепа, която да даде на хората на изкуството възможността да гледат напред“, уточни той.

„До 6 месеца след извънредното положение сме гарантирали бюджетите и заплати на културните институции и артистите. Тази гаранция им дава възможност да се чувстват сигурни“, каза Банов.

Държавата ще помага и на писателите

Коментирайки протеста на танцовите групи, той обеща да се отворят и залите за танци в скоро време. „Обмисляме скорошно отваряне, така че всички да се радват на своята професия“, заяви Банов.

Той коментира и идеята за намаляване на ДДС за издаването на книги. „Като човек на културата не мога да не бъда щастлив от намаляването на ДДС за книгите. Това решение е резонно, има го в много други държави . За съжаление, като човек, който разбира малко от икономика трябва да кажа, че тази мярка ще се отрази на икономика“, призна Банов.

Народният театър с постановки на открито от 1 юни

Той припомни, че държавата помага на книгоиздаването и го развива като отделя по 2 милиона лева за закупуване на книги за библиотеката.

Снимка: БГНЕС

Ще бъде наложена максимална глоба за надупчването на сградата на Софийския университет заради поставянето на климатици - около 30 000 лева. Тези промени са направени в разрез със Закона за културното наследство, обеща министър Банов.

Той заяви, че е разговарял с Вежди Рашидов и вече е изчистил проблемите с него. "Трябва да прощаваме на най-големите творци", каза Банов.

„Този кабинет е показал, че каквото е постигнато в културата, той го развива. Култура и образование са ключови за развитие на тази нация. Ако искаме тя да се развива, трябва да инвестираме в тези области“, заяви Боил Банов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!