Министър Петкова: Опитват се да опорочат поевтиняването на газа

19:13, 05 юни 20 / Политика 25 1543
Снимка: БГНЕС

Някои среди се опитват да опорочат безпрецедентното поевтиняването на газа с над 40%. Това заяви пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова по повод на скандала със скока в цената на топлинната енергия.

По думите ѝ до този резултат се е стигнало заради „комуникационен вакуум“. Преди два дена от държавния енергиен регулатор обявиха, че цената на парното се вдига с 20 на сто. После се поправиха – ще падне, но средно с 14%. Появиха се всякакви спекулации и огромно недоволство.

„Не можа да се обясни какво точно е направил регулаторът, каква е целта на КЕВР, а това доведе до смут в обществеността, а някои хора се опитаха да яхнат тази тема и да обяснят как цената на топлинната енергия расте“, каза Петкова.

Енергийният министър показа справка в ефир, която показва цената на природния газ от август 2019 г. до юли тази година (прогнозно). Тя уточни, че в първата колона е утвърдената цена от КЕВР преди предоговарянето, а във втората – новата цена. В схемата е посочено и реалното намаление в лева и в процентно отношение.

„За март спрямо април – цената на природния газ за българския пазар е с минус 42,78%. Навсякъде има намаление на цената. Това е реалното състояние на цената. Може ли при тези минуси да говорим за скок в цената на топлоенергията? Някои хора се опитват да заблуждават българските граждани“, посочи ресорният министър.

По-скъпо или по-евтино парно и топла вода ще плащаме от есента?

Петкова призова спекулациите по темата да престанат. Тя допълни, че КЕВР не са успели да обяснят какво точно се случва. Тя обясни, че съпоставката на данните е на база на топлинната енергия за май, но тя е без парното.

„КЕВР в своя доклад са направили прогнозна годишна цена на топлинната енергия, която ще важи за следващия регулаторен период. Разликата, която е изведена е като разлика е между цената за май и средната прогнозна цена. От тук дойде цялото объркване. Регулаторът трябваше да каже как е формирал тази цена от 80,1 лв. и тя е доста по-ниска от настоящия регулаторен период – сега е около 93 лв.“, посочи Петкова.

Ресорният министър заяви, че цената на топлинната енергия се изчислява по нова формула, която в себе си включва не само цената на газа и нефта, а и други компоненти. Това е и причината по думите ѝ намалението на газа да е с над 40%, а поевтиняването на парното с – 13%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!