Със Скопие трябва открит разговор, а не бързи решения с имитация на триумф

15:25, 27 ное 20 / Политика 25 1395 Антония Руменова
Снимка: БГНЕС

Правителството години наред е излъчвало щедри обещания за безусловна подкрепа към РС Македония. Резултатът го виждаме днес, твърде късно правителството се сети, че трябва да защитава националния интерес, коментира държавният глава Румен Радев по повод отказа на България да подкрепи Северна Македония за членство в ЕС

И допълни, че след открит и спокоен разговор всичко, наследено от Титовия режим, трябва да отпадне от исканията на македонска страна. Така ще стане възможно България да подкрепи механизъм с ясни критерии и измерители на постигнатия прогрес.

"Ние имаме най-голямо желание нашите приятели от Северна Македония да получат своята европейска перспектива и точно заради това сега трябва да изчакаме да се успокоят емоциите. Трябва да се въоръжим с търпение за един открит, спокоен разговор, така че да видим ясно позициите на двете страни и да не се изкушаваме от бързи решения с имитация на триумф", заяви Румен Радев.

Според държавният глава би била груба грешка, ако премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев изиграят театър и подпишат една пожелателна декларация, какъвто е договорът 2017 г. без ясни критерии, без механизми за верификация.

София оценява бързите действия на Скопие срещу провокациите

"Докато зад тази фасада продължават да гният проблемите на Титовия режим и неговата идеология, България, след като не успя да включи нашите изисквания в преговорната рамка, трябва да даде съгласие за начало на преговорите, след като се признаят обективните исторически факти, когато процесът по изкоренявана на езика на омразата и изкореняване на нашата идентичност и суверенитет стане устойчив и необратим", категоричен бе президентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!