„Вратата не е затворена“: Преговорите продължават

11:56, 05 авг 21 / Политика 25 2521 Шрифт:
Василена Йорданова

За нова серия разговори за подкрепа на кабинета на „Има такъв народ съобщи кандидат-премиерът Пламен Николов. Той обаче не уточни къде и с кого се водят преговорите, нито кога ще върне проучвателния мандат на държавния глава.

„Има такъв народ“ възнамерява да върне мандата на президента изпълнен, потвърди и зам.-председателят на партията Ивайло Вълчев. „Не сме обсъждали вариант, в който да върнем мандата неизпълнен, решени сме да направим всичко възможно", заяви той.

Утре е последният конституционен срок, но това може да стане и преди изтичането му, посочи от сяов страна Пламен Николов. Той допълни, че партиите на протеста са предпочитан партньор, но търсят подкрепа навсякъде.

Не сме затворили вратата с „Демократична България“ и „Изправи се. БГ! Ни идваме!“, както и с БСП. Ако имат въпроси, да им бъде отговорено, обяви по-рано Станислав Балабанов от „Има такъв народ!“.

„Декларацията, която прочетохме, беше ясна. Това са приоритетите на партията… Чакаме всички да се лишат от емоциите си и да постъпят практично. Зависи от тях. Надяваме са да има кабинет, защото е изключително важно“, добави депутатът, цитиран от bTV. По думите му прочетената вчера декларация е достатъчно легитимен документ и няма нужда от други писмени споразумения с формациите

Балабанов беше категоричен, че няма да сменят министри и допълни, че на всички експертни срещи до момент е постигнато съгласие по най-важните приоритети. 

Откъде се очаква подкрепа?

ГЕРБ вече обявиха, че ще се явят в зала при гласуването, но няма да подкрепят кабинета на „Има такъв народ“. Присъствието им в пленарна зала обаче само по себе затруднява приемането на новия кабинет, тъй като „за“ трябва да гласуват поне половината от присъстващите.

БСП поиска корекции в направената от хората на Слави Трифонов декларация и утре експертни групи от двете партии ще разговарят за това. Ако правителството не събере необходимата подкрепа и третият мандат отиде в БСП, социалистите ще предложи служебният кабинет да стане редовен. 

Трите партии в „Демократична България“ поотделно решават дали да подкрепят проектокабинета на „Има такъв народ“. Крайното решение ще бъде обявено следващата седмица.

ДПС, макар вече официално встрани от преговорите, имат съществена роля в развитието на събитията. Партията вече заяви, че не подкрепя служебния кабинет и заяви подкрепа под условие - „възстановяването на нормалността в политиката“. С две думи Движението все още няма категорично решение по казуса и си е оставило „вратички“ и в едната, и в другата посока. Нищо чудно именно неговите 29 депуатата в зала да бъдат решаващи за проектокабинета на Пламен Николов.

„Изправи се. БГ! Ние идваме!“ още не са взели решение дали да подкрепят хората на Слави Трифонов. В петък и събота организациите от коалицията са насрочили форуми, на които да се обсъди въпросът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама