Наркотрафикaнтите все по-често работят с международни терористични организации и криминални синдикати

16:21, 09 дек 23 / Политика 25 1071 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов се срещна във Вашингтон с бившия директор по операциите на американската Агенция за борба с наркотиците (ДЕА) Майкъл Браун.

Двамата ги свързва дългогодишно професионално сътрудничество.

По времето на Цветанов като вицепремиер и министър на вътрешните работи, през април  2012 г., в София бе открит офисът на ДЕА. За официалното му откриване пристигна именно Майкъл Браун, като тогавашен шеф по операциите на службата, заедно с директора на ДЕА Мишел Лионхарт.

Откриването на офиса беше знак за стратегическо партньорство и сътрудничество между САЩ и България. Представителите на ДЕА работеха ежедневно с българските си партньори по изключително важни текущи разследвания в България, региона и света.

Година по-късно, в знак на отличното сътрудничество между МВР и ДЕА, американският Конгрес отпусна целево финансиране за ГДБОП – МВР в размер на 2 млн. долара.

По време на днешната си среща Цветанов и Браун изразиха удовлетворение  от отличното сътрудничество през периода 2009 – 2013 г., довело до множество знакови операции по противодействие на международния наркотрафик, с водещата роля на службите в България. 

Тогава, в рамките на няколко години, при съвместни операции бяха задържани тонове хероин, кокаин, амфетамини и прекурсори. Тези операции редовно намираха положително отражение в годишните доклади на Държавния департамент по противодействие на наркотрафика.

​Цветанов и Браун се обединиха около мнението, че днешните групи за наркотрафик са станали още по-изобретателни, много често вече работещи в тясно взаимодействие с международни терористични организации и престъпни криминални синдикати.

Съпътстващи дейности като трафик на оръжие, хора и пране на пари, са само част от престъпната палитра на тези организации.

В същото време в държави със слаба централна власт се наблюдава тенденция наркотрафикантите да се стремят към директно корумпиране на политическите елити и в частност правоохранителните структури в държавата, с цел тяхното отслабване и подчинение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама