„Политкаст“ еп. 27: Как Турция се промени от Ататюрк до днес?

09:00, 25 яну 22 / Политкаст 25 1300 Шрифт:
Симеон  Иванов

Днес в рубриката „Под лупа“ хвърляме поглед към биографията на Реджеп Тайип Ердоган, написана от Чийдем Акьол. Поводът да се върнем към нея е, че обществено-политическата ситуация в Турция напоследък отново е във фокуса на медиите.

През седмицата стана ясно, че по инициатива на турския президент международно признатото име на страната на английски „Turkey“ се променя на автентичното „Türkiye“, което всъщност е и начина, по който самите турци назовават държавата си. Освен това в течение на месеца до нас достигаха и обичайните за последните години новини от югоизточната ни съседка – турската лира се обезценява, икономиката страда и средната класа обеднява. Обикновено когато това се случва, одринските пазари са щурмувани от български жени. Но сега по същество и сериозно.

Ердоган несъмнено е от най-важните политически фигури в региона, а одобряван или не - отсега можем да кажем, че има огромно място в историята на съвременната турска политика.

Неслучайно подзаглавието на книгата е „Как Турция се промени от Ататюрк до днес”. Акьол разглежда не просто личността на Ердоган, но и го поставя в контекста на Турция, след времената на основателя на съвременната турска държава. Биографичната книга разказва как настоящият президент на Турция формира възгледите си, как се учи от конкурента Тургут Йозал, както и за шеметното си издигане в политиката и първите противоборства с Ербакан - тогавашния лидер на Партията на благоденствието.

От разказа става ясно как Ердоган успява да превърне негатива на потеклото си в позитив. Настоящият президент е израснал в истанбулския квартал „Касъмпаша”, където жителите живеят в ислямска благочестивост и вяра, но са недолюбвани от светски настроените последователи на идеите на Ататюрк, от т. нар. кемалисти. Но именно това мълчаливо мнозинство дава началният тласък на големите политически победи на Ердоган. И е част от разлома в турското общество в наши дни.

Книгата на Чийдем Акьол проследява популисткия уклон на турския лидер, както и известната повратливост във външнополитически план. Както авторката споделя в предговора към книгата си: „Турците познават Ердоган от своята младост, българите - от 2003 г., откакто е на премиерския пост. Представата за него само отчасти отговаря на действителността. Реалността, както би могло да се очаква, е далеч по-широкообхватна“.

Германската журналистка от турски произход се опитва да отрази тази широкообхватност, проследявайки зараждането на феномена „Ердоган”, скандалните моменти в биографията му - от влизането в затвора, до потушаването на опита за преврат през 2016-а. И макар книгата да е предимно критична, Чийдем Акьол се опитва да отрази правдиво и успехите на политика Ердоган.

Реджеп Таип Ердоган. Как Турция се промени от Ататюрк до днес” наистина си заслужава да се прочете. Не само заради личността на турския президент, но и като впечатляващ исторически документ. Това е сред книгите, които разкриват сложността на политическия живот в съседната държава и донякъде обясняват и ситуацията в момента. Същевременно четивото перфектно се допълва с книгата представената в 15-тия епизод на подкаста.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама