СБЛЪСЪК: Ще купува ли служебното правителство изтребители?

11:10, 11 авг 22 / Сблъсък 25 9800 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Темата за изтребителите F-16 е от тези, които рано или късно изплуват преди избори. Така стана и този път. Въпросът повдигна служебният министър на отбраната и бивш главен секретар на президента Румен Радев Димитър Стоянов. В дискусията се включи и бившият зам.-министър Атанас Запрянов. БСП пък видяха в темата още един повод да нападнат служебното правителство.

„Съществува реална опасност в следващите 3-4 години да не можем да си носим бойното дежурство сами“, предупреди Димитър Стоянов при представянето на екипа и приоритетите си. Припомняме, че в екипа му влезе бившият външен министър и кадър на ИТН Теодора Генчовска.

Той обясни, че първите нови самолети F-16 по първия транш се очаква да пристигнат през 2025-та година, а в оперативна готовност ще бъдат най-рано в края на 2026-та. „Не желая аз да бъда министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 г. без минута прекъсване“, заяви той. За да не се стигне до подобен сценарий, Стоянов е поискал информация за възможността да ни бъдат доставени самолети на лизинг с обучение на летателен и технически състав.

Критики и загуби

Екипът на министъра е заварил забавяне на откриването на сметка във Федералната банка на САЩ. „Средствата, които бяха и са в Доверителния фонд за закупуване на самолетите F-16, не са прехвърлени в сметка на Федералната банка на САЩ. По данни на Министерството на финансите загубите от лихви са от порядъка на 10 млн. долара“.

Димитър Стоянов нарече това „недопустимо“ и като възможна причина посочи честата смяна на парламентите и липсата на технологично време за разглеждане на документите. Стоянов изрази надежда да се подготви наново цялата документация, да се внесе в следващото НС и да се открие такава сметка, защото няма смисъл да губим повече средства.

Тази бележка е повече към правителството „Петков“

Бившият заместник-министър на отбраната Атанас Запрянов репликира задочно служебния министър на отбраната. Като заместник-министър в третото правителство „Борисов“, Запрянов отговаряше за придвижване на сделката за първите осем самолета F-16.

Според него прехвърлянето на парите е зависело единствено от редовно правителство и парламент. По думите му в Съединените щати е била открита сметка. „Сметка във Федералния резерв има. Тази сметка е открита от министър Каракачанов, и е подписана от него, само че не е придвижена от българското правителство миналата година. Тази критична бележка на служебния министър Димитър Стоянов я приемам като бележка повече към правителството на Кирил Петков. Последното редовно правителство трябваше да го направи това. Имаше парламент, имаше всичко“, заяви той пред БНР.

Правителството не одобри проекта за новите F-16

Най-рано по времето на редовния кабинет на Кирил Петков, е трябвало да се вземе решението за превода на парите от доверителния фонд по сметката.

Запрянов предположи, че и служебно правителство може да реши за лизинг на изтребители, които да заместят МиГ-29 след средата на 2023 г. „Ако е между 50 и 100 милиона, ще го вземе правителството, може. Но пак ще трябва тези пари да ги има разпределени в бюджета на Министерството на отбраната, а ги разпределя парламентът“.

БСП: Служебното правителство не може да решава за изтребителите 

На фона на растящите цени на енергийните ресурси и нуждата от финансови средства за компенсиране на домакинствата и бизнеса, категорично не сме съгласни служебното правителство да задължава България с милиарди за нови 8 самолета F-16, заявиха в позиция до медиите социалистите.

„Без да отричаме необходимостта от модернизиране на Българската армия, заявяваме, че служебният кабинет не може да поема нови ангажименти, нито да взима стратегически решения. Те трябва да бъдат оставени на следващото редовно правителство, което да направи внимателен преглед по отношение на реалните нужди, сроковете и условията, преди да бъде взето окончателно решение“, категорични са от БСП и напомнят, че служебното правителство трябва да подготви изборите и да решава най-неотложните въпроси пред страната. Подготовката и сключването на военни сделки за милиарди не е сред тях.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама