Втора градска болница със система за телемедицина за пациенти с Covid-19

15:30, 27 мар 20 / София 25 1771 Даяна Дюлгерова
снимка: FB/ Йорданка Фандъкова

От днес лекарите, лекуващи пациенти, заразени с COVID-19 във Втора градска болница, разполагат с високотехнологична система за телемедицина. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време техните физиологични показатели. Данните освен на монитори при лекарите в болницата са свързани и с медицинския център на „Сити Клиник“, от където при нужда лекарите ще получат помощ от техни колеги.

Двата физиологични монитора са произведени от българската компания „Чек Пойнт Кардио“ и са закупени с дарение от районните кметове на ГЕРБ и СДС в София и техните екипи.

Районните кметове на ГЕРБ и СДС в София даряват 20 000 лева

снимка: FB/ Йорданка Фандъкова

Уредите следят 8 жизнени показателя в реално време - пулс, кръвно налягане, пулсово налягане, сатурация на кръвта, дишане, температура и позицията/активността в момента на пациента. Специалният софтуер прави триаж на пациента в реално време. При проблем неговите данни в центъра за наблюдение светват в червено и това дава възможност за бърза и точна реакция на лекарските екипи, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Това технологично решение в ситуацията на пандемия е изключително полезно.

снимка: FB/ Йорданка Фандъкова

Повишава качеството на здравните грижи, като във всеки момент състоянието на пациента се следи и може да получи консултация от точния специалист, независимо къде е той. Позволява увеличаване на дистанцията при грижата за пациента и намалява риска от заразяване. Позволява по-голямо количество болни да бъдат наблюдавани от по-малък брой медицински персонал.

Това са все предизвикателства, пред които заразата с коронавируса ни изправи.

„Реализираме пилотния проект във Втора градска болница благодарение на проф. Иво Петров, който освен един от най-изтъкнатите ни кардиолози е и общински съветник. В зависимост от резултатите обмисляме създаването на единен столичен телемедицински център, в който да се следят показателите на пациенти от общинските болници. Целта е да осигурим достъп до специалист по всяко време и сигурност за пациента.

Цялостната система за мониторинг на пациенти на компанията „Чек Пойнт Кардио“ е произведена в Казанлък, под ръководството на д-р Бойчо Бойчев и български инженери. В момента те водят разговори с италиански общини за оборудване на полеви болници.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!