Започват масови проверки на магазините за левче

09:58, 01 апр 20 / София 25 1811
Снимка: БГНЕС

Инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисия за защита на потребителите (КЗП) започнаха съвместни проверки в търговската мрежа в столицата, съобщиха от ДАМТН.

Вече има всякакви маски по аптеките

Проверката обхваща предлагани на пазара продукти, за които има данни, че не изпълняват приложимите законови изисквания. На територията на град София ще се проверяват нискобюджетни търговски обекти, познати повече като „Магазин за един лев“ и подобни, като малки квартални железарии и т.н.

Проверката ще обхваща периода от началото на въвеждане на извънредно положение до неговата отмяна.

Снимка: БГНЕС

Задължение на инспекторите от ДАМТН е да проверяват за предпазни маски, за очила за индивидуална защита, както и за предпазни ръкавици и други стоки, които попадат в обхвата на Регламент (ЕС) 2016/425 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 година относно лични предпазни средства (ЛПС) и „Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на личните предпазни средства” (НСИОСЛПС, в сила от 21.04.2018 г., Обн. ДВ. бр. 6/2018г.).

За целта ще се следи за: нанесена маркировка за съответствие СЕ, задължителните пиктограми и маркировки според изискванията за конкретния вид ЛПС, които трябва да са трайно нанесени върху ЛПС в съответствие с приложимите за тях хармонизирани стандарти, инструкция за употреба на български език от производителя, в която да е описан ясно рисът, от който продуктът защитава ползвателя.

Нанесени наименование и адрес на производител и вносител, декларация за съответствие, която да е достъпна за потребителя. Това означава тя да придружава продуктът или в инструкцията за употреба да е обявен линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид.

При установени нарушения ще бъдат предприети съответстващите по закон административно наказателни действия. Проверките се осъществяват в изпълнение на постановление на Софийска градска прокуратура и започнаха от 31.03.2020г.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!