До две седмици представят плана за изграждане на многоетажни паркинги в София

16:44, 29 май 20 / София 25 1555 Любомира Николова
Снимка: Pixabay

До две седмици специална работна група ще представи плана за изграждане на паркинги с публично-частно партньорство, правилата и първите терени, които осигуриха някои от районните кметове в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че няколко районни кметове вече са осигурили терени, върху които да бъдат изградени паркинги.

Какво се случва с подземните паркинги около НДК?

„Първите от тях са кметовете на „Подуяне“, „Сердика“, очаквам кмета на „Искър“ да даде предложение. Обърнала съм се към всички кметове, които имат възможност, да можем да започнем изграждането на етажни паркинги на подходящи неща“, каза Фандъкова.

Преди това обаче Столичният общински съвет трябва да приеме програмата, след което районните кметове ще имат свободата да предлагат терени, върху които да се реализират паркингите.

Според кмета обаче това не е панацея, ако броят на автомобилите продължи толкова бурно да се увеличава.

„Всички нови сгради имат подземни или наземни паркинги, въпросът е, че са много автомобилите. Колкото повече алтернативи възможности предлагаме за придвижване в града, се надявам това да намали и броя на автомобилите. Защото колкото и паркинги да се изграждат, ако с това темпо броят на автомобилите се увеличава, нашият град се превръща в град за автомобили, а не за хора“, коментира кметът, предава БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!