Какво се случи с доверието и идеалите на европейската мечта

Преди дни, на конференция на управляващата Консервативна партия във Великобритания, външният министър Джеръми Хънт възкликна: "Какво се случи с доверието и идеалите на европейската мечта?" и заяви, че ЕС действа като Съветския съюз и не позволява да бъде напуснат. Вътре, в залата, съпартийците го прегърнаха. Навън реакциите бяха различни. Бившият полски външен министър Радослав Сикорски веднага попита в печата: "Дали Червената армия ви принуди да се присъедините?" и "Колко милиони са унищожени в Брюксел?". Бе изненадващо да се чуе подобно сравнение от устата на британски политик, роден през 1966 г. и едва ли може да се намери медия в Европа, която да не го отрази. Г-н Хънт можеше да намери някой, който да му помогне да отвори учебник по история и дори да му я разкаже от първа ръка, но..... Политиците, особено от бившият социалистически лагер, реагираха очаквано остро. Български, за съжаление, не успях да открия сред цитираните от световните информационни източници.


Отнемане на основни човешки права и свободи, това бе СССР и ние, българите, го изпитахме и помним добре, защото НРБ повече от четири десетилетия бе под диктата на Москва. Почи цял век този град, днес столица на РФ, бе център на една "империя на Злото", както сполучливо я определи покойният президент на САЩ, Роналд Рейгън. Отнето ни бе правото на свободно придвижване, избор на място за живот, слово, търговия, ограничено бе  правото на собственост, изповядване на религия, ограничено и цензурирано бе образованието, културата. Лъжата бе на пиедестал и всекидневно употребявана. Днес от българските политици и граждани се очаква  добре да познават историческата истина, още повече, че е фиксирана в закон от 2000 г., определящ режима под съветско влияние като престъпен. Но и тук човек може да срещне (често в социалните мрежи) поставяне на знак за равенство между СССР и ЕС.


Добре би било в бъдеще и от наша страна да се напомня на такива като Джереми Хънт, че СССР, както и народите попаднали в социалистическия лагер след ВСВ, са изпитали  на гърба си обратното на това, което донесе ЕС след рухналата "империя на Злото". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи сравнението като обидно и припомни, че ЕС даде на народите свобода и човешки права, просперитет и мир, живот без страх, демокрация и плурализъм, един континет без вътрешни граници и стени. В случая с Джереми Хънт е наложително да му се припомнят думите на Маргарет Тачър от 1991 г. "Източна Европа излиза от тъмнината и истината сега е напълно известна и разказана дори и от комунистите. Зад статистика, в която темповете на икономически растеж се качваха на хартия, хората чакаха с часове за да купят стоки, които един западен магазин дори не можеше да предложи. Тъй като петгодишният план следваше петгодишния план, командната икономика даваше продукти, които никой не искаше да купи, и създаде среда, в която никой не искаше да живее".


Да, Обединеното кралство се готви да напусне ЕС, начело с Джеръми Хънт, Тереза Май и останалата част от кабинета, а икономиката му се очаква да достигне 1,2 % ръст, най-нисък в Европа заедно с Италия. Рекордно нисък е и за 50 години назад. Което може би е един от отговорите на въпроса на г-н Хънт за "Какво се е случи с доверието и идеалите на европейската мечта".