Жълт картон за Симеонов, червен - за Домусчиев

 

Вицепремиерът Валери Симеонов се извини. На всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от неговото изказване, включващо фразите "кресливи майки" и "уж болни деца". Вярно, със закъснение и след "подсещане" от страна на коалиционния съвет, но все пак се извини. Оставка, очевидно няма да има. Междувременно, и правителството оцеля при поредния вот на недоверие, поискан от парламентарната опозиция.

Това не е първата словсна изцепка на Симеонов, но за тази определено заслужава жълт картон. Да, думите му са извадени от контекста. Да, в тези думи има доза истина. (Сред родителите на деца с увреждания има и такива, които спекулират с нещастието - не с политически, а с финансови мотиви. Като прибавим и измамниците, които точат Здравната каса с фалшиви удостоверения от ТЕЛК, започва да става ясно какво е имал пред вид вицепремиерът.) Но не може, просто не може да се говори така. Недопустимо е да се генерализира и заради потенциалната "мърша" да се хули цялото "стадо". И най-важното - темата за майчината грижа е много чувствителна и изказванията там трябва да са изключително премерени. А Симеонов се увлече и сравни тези изстрадали жени с представителките на един конкретен етнос "с инстинкт на улични кучки" (цитирам отново него самия).

Пред вид доминиращите обществени нагласи, Валери Симеонов трябва да е наясно със следното: да наричаш циганите "озверели човекоподобни", изглежда, че е в рамките на допустимото; да блъскаш бабички по турската граница е... иди-дойди, все пак става дума за "изборен туризъм" в полза на ДПС или ДОСТ; но да говориш така за майки на болни деца няма как да се толерира. И ако обществената реакция се ограничи основно до вербално неодобрение и сравнително слабо посетен протест, това се дължи на факта, че самият протест вече беше компрометиран, а не че малко хора са били възмутени от казаното.

Като стана дума за протести, няма как обаче да се подмине поредният безумен ход на "гражданското общество". Същото "гражданско общество" което непрекъснато тръби, че правителството е под руска зависимост (или поне под руски натиск). И в един момент хукна да иска оставката на единствения член на това правителство, който системно предупреждава за този руски натиск. Вместо да поискат да се извини, от "градската десница", "демократичната общност" или както там се казват в момента, запяха в един хор точно с лидерите на най-проруски ориентираните политически сили, а именно Корнелия Нинова и Волен Сидеров.

Валери Симеонов остава, правителството остава, но един друг фактор заслужава червен картон, що се отнася до публични изявления. И това е председателят на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България Кирил Домусчиев. В усилията си да помогне на словесно съгрешилия вицепремиер, Домусчиев се изхвърли, че щял да доведе 20 хиляди работници на контрапротест срещу майките.

Първо, като е толкова ербап, защо г-н Домусчиев не доведе в София 20 хиляди души миналата година, когато неговият "Лудогорец" играеше финал за Купата на България по футбол? (Или поне 5 хиляди, да приемем, че сега говори не само от свое име, а от името на организацията, която представлява.) Помним, че "неговите хора" бяха десетократно по-малко от феновете на "Ботев" (Пловдив) на Националния стадион тогава. Помним и и с какви стимули от месокомбината бяха докарани.

Второ, за всеки е ясно, че че ако пред Министерски съвет дойдат работници по казус, който не е свързан пряко с тяхната дейност, то те са дошли по заръка на своя работодател, без да бъдат питани. За по-голяма "мечешка" услуга от това, не се сещам.

И трето, самият Кирил Домусчиев се "радва" на силна обществена неприязън от страна на част от нацията. Неговата "национална кауза" вече не играе домакинските си срещи от евротурнирите в София, защото публиката би подкрепяла противниковия отбор. Способен е да обедини срещу себе си агитките и на "Левски", и на ЦСКА, а това случи ли се, нищо добро не чака правителството.

Затова, ако шефът на КРИБ иска да помага, да не го прави публично. И в никакъв случай да не пренася стила си от сферата на футбола в политическата.

А най-добре е ПР-ите да дойдат...