Марш на работа!

novini.bg

 

Вече три пъти за последните десетина дни, няколко хиляди души (общо) блокират магистрали и кръстовища из страната, издигайки всевъзможни искания, кое от кое по-нелепо - "държавата да намали цените на бензина и да вдигне заплатите", "смяна на системата" (с какво?), "съд за всички партии, участвали в прехода", "президентът да въведе извънредно положение" и т.н. Всичко започна като протест срещу цените на горивата (без значение, че горивата са с по-ниски цени в сравнение с есента на 2013г. при по-високи заплати сега, а и допълнително ще поевтиняват), и бързо-бързо се трансформира в политически искания, познати от "февруарските протести" преди пет години и половина.

"Гвоздеят на програмата" (поне по мое мнение) бяха автоколоните от Пловдив и Пазарджик до София с протестиращи срещу високите цени на бензина (при положение, че има влакове на всеки час). Подобно действие говори, че или организаторите са неадекватни, или участниците са лицемери. А най-вероятно и двете.

За организаторите и подстрекателите на тези действия няма да говоря.  Дали не е необходимо да се покажат кои и защо се опитват да създават картина на "всенародно недоволство". Дали ако има намесени престъпни и/или чужди интереси, виновните да понесат наказателна отговорност.

Думата ми е за участниците. За тези, които имат претенцията, че участват в "революция".

На всички недоволни от "ниския жизнен стандарт" ще кажа следното: не ви стигат парите? Ами тогава си намерете (втора) работа.

И на мен парите не ми стигат за да си позволя всичко, което желая, затова работя на няколко места. Включително вечер и през уикенда.

Само не излизайте с аргумента, че няма работа или плащат малко.

Вярно е, че все още в България има работодатели, които смятат, че другите са длъжни да им работят почти за без пари. Но е вярно и друго.

Добре платени (и незаети) работни места вече има не само в София. Има и в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, и в други населени места. Даже в околностите на Пловдив през последните няколко години се формира цяла Индустриална зона "Тракия".

Транспортна фирма търси шофьори за 4000 лева заплата. Наскоро открит завод до Пловдив предлага 3000 лева заплата. Има още много такива примери...

Възмущавате се от "ниския жизнен стандарт"? Какъв беше стандарта в България през 1996-97г. 10 долара месечна заплата. 3 долара месечна пенсия. Липса на хляб по магазините. При управлението на онази партия, която сега вие, съзнателно или не, се опитвате да върнете на власт. Нещо да кажете, а?

Да, тогава щурмувахме парламента и блокирахме кръстовища. Блокирахме и международния път Е-79 край Дупница. Но имахме прости и ясни искания: да се махнат онези, които докараха страната до хуманитарна катастрофа в мирно време, за да си изберем други, по-читави управници. Както и стана. И тогава почти цяла България беше с нас. Нещо подобно да виждате сега?

Днес всичко това е само лош спомен (макар, че явно вие дори не помните или сте забравили). От 1998г. досега, брутният вътрешен продукт на България се увеличи около четири пъти. Респективно и стандартът се повиши. Само че това стана не със социални протести, стачки и блокади (единственото изключение е голямата учителска стачка от края на 2007г.), а с яко бачкане, разум, търпение и постоянство. Ако си мислите, че като правите блокади, държавата ще ви даде на готово, потърсете информация за Миньорската стачка във Великобритания през 1984-85г. Таман ще видите и видеоматериали как се справя Тачъровото управление с такива като вас...

Така че – обратно на работа!

И междувременно гледайте да се ограмотите - първо относно пълния член, после за основни принципи на държавното управление и функционирането на интуициите. Едва когато го направите, исканията ви може да се приемат на сериозно.