Възрастта не е порок

Снимка: Ruth Bader Ginsburg
Associate Justice of the Supreme Court of the United States Снимка: Ruth Bader Ginsburg

Конфликтът, на управляващите в Полша с тези в Брюксел, е на път да се разреши. Съдът на ЕС и Европейската комисия нееднократно призоваваха партията "Право и справедливост" да прекрати опита за превземане на Върховния съд в страната. Националистическото правителство бе критикувано, както за бързото назначаване на нови съдии, така и за използването на държавни средства, при провеждане на кампании срещу неудобни магистрати. През юли хиляди поляци протестираха с искане за отмяна на закон, уреждащ нови правила за пенсиониране на съдии. Кабинетът бе обвинен, че започва "чистка". Навършилите 65 години бяха длъжни да се пенсионират. Пред сградата на Върховния съд председателят Малгожата Герсдорф, която бе заплашена от уволнение поради възраст, заяви: "Съдиите не могат да бъдат уволнявани!". Напомни, че нейния мандат е шест години и отказа да се оттегли. В Европейския парламент бяха много възмутени от действията на националистите, а те отвърнаха с девиза на ЕС: "Единство в многообразието". От Варшава посочиха, че "Всяка страна има право да създаде собствена правна система, съгласно собствените си традиции".

Вероятно "Право и справедливост" имаха предвид "традицията" да бъдеш отстранен от работа, след определена възраст? Въпреки протестите, вътре и вън от страната, с решение на Върховния административен съд за изчакване до произнасянето на Съда на ЕС, както и с решение за спиране на процеса от Върховния касационен съд, правителството и президентът Дуда назначиха нови 27 съдии. Обосновката бе позната: "в интерес на обществото". Съдиите положиха клетва, но изглежда острите критики от Европейската комисия и Съда на ЕС, че върховенството на закона в Полша е под въпрос, най-сетне направиха впечатление. Депутатите националисти се отказаха от текстовете в закона, а пенсионната възраст бе повишена от 65 на 70 години. По такъв начин отстранените ще бъдат върнати на работа, а бонусите, изплатени поради пенсиониране - върнати. Прочулата се г-жа Малгожата Герсдорф също е възстановена като председател.

Вълненията в Полша изглеждат като безредие в детска градина, съпоставени с възрастовите проблеми в съдебната система на САЩ. Върховните съдии там се избират пожизнено. Настоящето и бъдещето на Върховния съд на САЩ изглежда сложно, след като 85-годишната съдия Рут Бадър Гинсбърг счупи три ребра при падане в кабинета си. Предстои и петгодишен председателски мандат! Зевзеци предложиха да дарят здрави ребра, а други - да я опаковат във фолио на балончета. Сега г-жа Гинзбург се възстановява и не е единствената в това положение. 80-годишният Стивън Брайър също е критикуван, че не се оттегля. Така бъдещето на съда е свързано със здравето на тези "старци", както нелюбезно ги определят критична публика и журналисти.

След злополучното си падане в кабинета г-жа Гинсбърг е станала и се прибрала вкъщи. Вечерта обаче се е наложило да бъде отведена в болница и така съдийката е пропуснала един работен ден. Нейните поддръжници отбелязват, че тя е невероятно издържлива и случаят е незначителен. Личният и треньор е уверил, че тя скоро ще поднови обичайните си физически упражнения. "Всъщност трябва да я накарам да си почине" споделил той и " В края на краищата, ребрата се лекуват".

Гинзбърг го знае добре, защото през 2012 г. чупи две ребра, но не пропуска и ден работа. Оцелява и при два случая на рак. Госпожата е известна с упоритостта си, макар че не удържа на думата си през 2016 г., че ще се премести в Нова Зеландия, ако Тръмп бъде избран. По време на кампанията си, той я призоваваше да подаде оставката си, заявявявайки, че "her mind is shot" - преведено на български "изкуфяла, изветряла, сдухана...". Все пак, по-късно, вече като президент и връчи Медал на свободата и каза, че се радва да я види "feeling great".

Професионалният и успех е вън от съмнение, а началото е трудно. След завършването си в "Колумбийското правно училище" през 1959 г. не получава нито едно предложение за работа. Присъединява се към Американския съюз за граждански свободи и повежда борба за правата на жените. Президентът Клинтън назначава упоритата юристка във Върховния съд през 1993 г.. Днес, колебанията в САЩ дали да има възрастова граница за съдии продължават, но подкрепящите Гинзбърг казват, че тя няма да ходи никъде. А Каролин Фредериксън, президент на American Constitution Society сподели: "Мисля, че тя показа, че е близо до безсмъртие".

В началото на годината излезе документален филм за вдъхновяващия живот и кариера на днешния председател на Върховния съд, а в края и се очаква игрален. Фелисити Джоунс се въплащава в ролята на младата адвокатка Рут Гинзбърг. Поводът за интереса на филмовата индустрия е встъпването и в длъжност като съдия преди 25 години.