„Свободна Европа“ – начин на употреба

“Радио Свободна Европа / Радио Свобода” ще се завърне на 21 януари 2019 г. със съдържание на български език. В обявлението на медията като причина за възстановяването са посочени негативни тенденции в демокрацията и проблеми с върховенството на правото и съдебната власт. С ръководството на “Свободна Европа” ще се заеме Иван Бедров.

 

Какво е “Радио Свободна Европа/Радио Свобода”?

Първоначално “Радио Свободна Европа” се финансира на практика като нелегална организация от ЦРУ, а по-късно дейността започва официално да се финансира от Конгреса на САЩ. Целта е противодействие на съветското влияние и пропаганда в окупираните от червената армия държави в Източна Европа.

Радио Свободна Европа стартира предавания на български език за първи път през 1950 г. Първи активен сътрудник на програмата е д-р Г. М. Димитров и неговият Български национален комитет “Свободна и независима България”. Първи редактор на българската програма е Димитър Мацанкиев, български политик-земеделец, публицист и адвокат.

През 60-те години радиопредаванията започват да се излъчват ежедневно от 18 до 24 ч.

Българските комунистически власти се опитват да заглушават предаванията на радиостанцията. По нея се излъчват и известните “Задочни репортажи” на Георги Марков, като според някои това е една от причините за убийството му от комунистическата власт. В радиото работят и други големи имена на българската журналистика като Владимир Костов и Румяна Узунова

 

Кой стои зад “Свободна Европа” и Какво да очакваме?

 

“Радио свободна Европа/Радио Свобода” разполага с бюджет 123.3 милиона долара за 2018 г. , и повече от 600 служители и 750 кореспонденти на свободна практика. Медията ще се завърне на български под името “Свободна Европа” и ще предлага съдържание във видео, аудио и текстов формат, с акцент върху видеосъдържанието. В момента не е налична информация за бюджета, отреден през 2019 г. за българската редакция.

Ръководителят Иван Бедров дава заявка, че няма да се налагат определени идеологии и послания и че ще се представят “верни новини”. В същото време според него по важни теми ще се публикуват различни позиции и коментари. Главен редактор ще бъде Татяна Ваксберг, в екипа ще участват Полина Паунова, Борис Митов, Ивайло Везенков, Елица Симеонова и Теодора Бързакова.

 

За какво да внимаваме?

С оглед, че “Свободна Европа” се финансира непазарно от Конгреса на САЩ, винаги трябва да внимаваме за тенденциозно отразяване на новините. Често най-дейните производители на “фалшивите новини” са именно самообявилите се за борци за истината и обективността. Бедров, Ваксберг и Паунова имат дълго сътрудничество с друга непазарно финансирана от немските данъкоплатци медия - Deutsche Welle, която сред отразяването на новините, се промъква и лява пропаганда под прикритието на категориите “мнения” или “анализи”. “Свободна Европа” също ще получава пари не на пазарен принцип, съгласно успеха сред читателите, а наготово, според отредения бюджет. Поради това е много вероятно в такава организация да се намърдат идеологически обвързани автори, развиващи неостаряващите и необективни тези - за лошият капитализъм и добрите регулатори, за расиста и глупака Тръмп и добрите Демократи, за добрия, макар и несъвършен Европейски съюз, за злия Путин и мафиота Борисов, за добрите екозащитници и лошите предприемачи и т.н.

Можем само да се надяваме, че под професионалния поглед на Иван Бедров, това няма да се случи.