Не се предавайте! Гласувайте следващата седмица!

Нигерия е в ситуацията на познатото от близкото и минало "изберете или умрете". В навечерието на 16 февруари - денят за избори, полицията откри 66 трупа, от които 22 на деца и 12 на жени. Престъплението е извършено в североизточната част, известна арена на етнически и религиозни сблъсъци. Четирима ранени са спасени. Клането вероятно е дело на крайни ислямисти, а жертвите са християни. Надеждите, че изборите ще минат без познатото тук насилие, не се оправдаха. Още преди изборите, някои от офисите на Независимата национална електорална комисия (INEC) бяха опожарени. Мотивите за подобни действия могат да се търсят в различни посоки, но и кървавият акт съвпадна с обявеното от комисията отлагане на изборите със седмица. INEC изтъкна като причина логистични проблеми. За сигурността на процеса обаче се грижи властта и в края на тази седмица трябва да бъде гарантирана от органите и. Армията също участва в осигуряването на спокойствие, най-вече в споменатата североизточна част. Там продължават да действат бойците от радикалната ислямистка секта "Боко Харам". Преводът на името е "Западното образование е забранено", а членовете и не приемат западния начин на живот. Главната цел на крайните ислямисти е въвеждането на шeриата, а насилието е средство за убеждение.

Опозицията на властта в Нигерия яростно критикува преместването на изборната дата и дори някои призоваха за бойкот. Според тях, това действие цели да осигури победата на управляващите и не е в полза на демокрацията. Президентът Бухари обаче също изрази разочарование от развитието на събитията. Недоволството се концентрира най-вече към споменатата по-горе независима INEC. Силен натиск се оказва и към нейният председател Махмуд Якубо, за който се настоява да бъде сменен. Смущението в държавата е голямо и защото много нигерийци са пътували от различни места, за да могат да упражнят правото си на глас. Уверенията, които INEC бе давала ден след ден, час след час, се оказаха ненадеждни. Президентът призова гражданите да се въздържат и да останат мирни и обединени, за да не провалят демократичното развитие на Нигерия. Ръководителите на международните мисии за наблюдение в Нигерия, в свое изявление по-рано, призоваха INEC да спазва стриктно новата дата - 23 февруари, предвидена за общите избори.

Основните кандидати за президентския пост са двама: настоящия Мухамаду Бухари, роден през 1942 г. в мюсюлманско семейство, който пое поста след изборите през 2015 г. Бе избран с обещанието да победи корупцията и бунтовниците от "Боко Харама". По-късно посочи на жена си, че мястото и е в кухнята, когато тя се оплака от неговото правителство в интервю пред БиБиСи. Дълго боледува и после се наложи да отрича слуховете, че е бил подменен от двойник.

Другият кандидат е Атику Абубакар, бизнесмен и филантроп, също роден в мюсюлманско семейство през 1946 г. Баща му е бил задържан за опит да го спре да посещава западен тип училище. Самият той основава Американски университет, който дава стипендия на спасени момичета, по-рано отвличани от "Боко Харам" като ученички. Два мандата е бил вицепрезидент.

Добре е да се отбележи, че слабо познатата тук Нигерия не е просто една от държавите в Африка, а е най-гъсто населената и с най-голямата икономика. Мирните, честни и прозрачни избори тук биха били добър пример и са от решаващо значение за бъдещето на демокрацията в целия континент. Близо 200 милиона граждани на тази страна се надяват на мирно и демократично развитие.

В последните десетилетия Нигерия постигна много и не само в областта на икономиката, която в последните години измести от първите места Южноафриканската (ЮАР) и Египет. Знаем за Холивуд, за Боливуд, но малцина у нас са чували за Ноливуд. Филмовата индустрия в Нигерия е изместила първите две като най-важната на Африканския континет. Ноливуд е втори в света най-голям производител на филми след Боливуд. 200 филма всеки месец излизат от снимачните и площадки и студията. Нигериец е Уоле Шоинка, първият африканец получил Нобелова награда за литература през 1986 г. През 2008 г. техните музиканти доминираха на наградите на MTV. Нацията им е най-младата - 40% от населението е на възраст под 14 години. И младите хора ще играят огромна роля на тези избори - повече от половината от регистрираните гласоподаватели са на възраст под 35 години.

Въпреки тези забележителни резултати, демокрацията в Нигерия е дефицитна. Но също така е вярно, че там живеят мъже и жени с визия, които имат желанието и самоувереността да осигурят трайно място на държавата си в цивилизования, свободен свят.