Избори идат и нов „Костинброд“ с тях

Два дни вече, откакто БСП напуснаха парламента и два дни откакто ДПС идват в залата, но не се регистрират. И управляващите с мъка събират кворум.


На пръв поглед ДПС и БСП пазят дистанция един от друг, имат несъгласия по някои законопроекти, но по основното – предизборна атака срещу ГЕРБ – нямат различия.

Опитът за превръщане на евровота в скрити парламентарни избори не е новост. Проблемът е, че изтича срокът, в който социалистите могат да предизвикат така желаните от тях избори 2 в 1 и напускането на парламента е отчаян ход за предизвикване на парламентарна криза, съчетана с нарастващо отвращение в обществото срещу парламента и парламентаризма.

И докато емисарите на Нинова ще обикалят страната и ще бунят народа „на терен“, ДПС ще атакува управляващите от вътре, от пленарната зала.

Това много намирисва на един

далеч по-отрано организиран и планиран „Костинброд-2“
и ето защо.

Тогава, през 2013 година от опозицията се чуваха оценки за крах на институциите и призиви за връщане на държавността. Сега стилистиката е абсолютно същата. А атаките срещу авторитета на институциите са повсеместни и непрекъснати.

През 2013 година имаше призив /помня го като днес/ да се изчегърта диктаторската власт на Борисов и самата партия от политическата карта на България. Същото е и днес – мафиотска шайка, еднолична диктатура и кражби като за световно.

През 2013 година се случи най-скандалната предизборна афера – „Костинброд“. Тогава денят за размисъл беше превърнат в най-активния ден за агитация. Пак тогава Местан обяви опасността от държавен преврат. А БСП обвини ГЕРБ в най-мащабния опит да се фалшифицират изборите.

Сега е абсолютно същото, но по-отрано и по-мащабно. Не само защото в хора се включи и президентът Румен Радев.

Опитът да се внуши и от „Позитано“, и от „Дондуков“, че изборите ще бъдат фалшифицирани, че ГЕРБ си подготвят служебна победа не са само застраховка, ако БСП загуби изборите. Не е толкова просто.

Целта е така да се подготви общественото мнение, че когато БСП ги загуби, да има право да ги обяви за опорочени и фалшифицирани. А ако това се случи на евровота, скандалът ще бъде огромен и незабавно ще предизвика предсрочни парламентарни избори.

Доколко е възможно това и не е ли картината мрачна в стила на световната конспирация?

Не, защото спомнете си още веднъж, че преди 6 години никой не допускаше такава мащабна провокация като „Костинброд“. А какво се е променило оттогава?

В Сараите както и преди, така и сега управлява почетният председател Ахмед Доган, д-р. А на кормилото на Позитано е Корнелия Нинова – далеч по-агресивна, безкопромисна и на места истерична от проевропейския Станишев, при когото се случи „Костинброд“ и „Ако не гласуваме Пеевски, правителството пада“… Защо да не очакваме още по-мащабен заговор?

Кои са симптомите за подобна операция?
Лакмусът е промените в Изборния кодекс. А капанът, който може да щракне за провал на вота са ЦИК и машинното гласуване.

Защо мислите, че и ДПС, и БСП толкова държат на машинното гласуване? Точно те не трябва да го искат, защото техните електорати определено ще се справят по-трудно с този вид гласуване. Особено ако накарате баба Пена или леля Айше да гласува, че и да си ползва правото на преференция.

Но от БСП са непреклонни – искаме машини във всичките 12 500 секции. Ако ли не – значи вотът ще бъде фалшифициран и купен. Как избрахме този президент без машини, още не мога да разбера.

Цялото мнение вижте тук