Ловният сезон е открит

405 дни - толкова продължиха протестите в цялата страна срещу правителството на Пламен Орешарски. Разтърсвано от корупционни скандали, задкулисни сделки и буквално спиране на държавата, правителството на БСП и ДПС оцеля повече от година.

Оцеля на инат.

След по-малко от месец ще отбележим поредната годишнина от атентата в църквата “Света Неделя” - най-големият терористичен акт в историята на България. Група крайнолеви дейци на БКП взривяват покрива на духовния храм. По това време в него се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Целта на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната. При него загиват 134 души, а ранените са около 500. Част от тях умират по-късно от раните си.

Кое е общото?

Днес наследниците на атентаторите от “Света Неделя” още са част от политическия живот у нас. Когато гръмне скандал около тях - те се оправдават, покриват в окопите и чакат всичко да се размине. И са доста упорити в това. Пример - правителството на Орешарски. Сега те участват активно в поредния политически атентат - макар и безкръвен.

Няколко дни не спира първа тема в новините да бъдат апартаментите на политиците. Ама на избрани. От управляващата партия. Тези отляво, които също имат апетитни имоти в ”Изток”, на “Оборище” или на други скъпи локаци, не са в окото на бурята.

Някои ще си кажат - наистина се оляха. И сигурно ще са прави. Но нека не се лъжем - това е активно мероприятие, което цели да отстреля ключови фигури от ГЕРБ.

Това е втори “Костинброд”. След първия получихме Орешарски. Какво да очакваме след този? 

Управляващата коалиция е далеч от съвършенството. Но нещо по-добро ли ще дойде? Тези, които стрелят с оръжието на “свободните” медии и журналисти, имат ли по-добра стратегия за България? Един от критиците в “Апартамент гейт” наскоро създаде стратегически съвет. А личностите в него са, меко казано, спорни. Да не говорим, че същият този стожер на морала бе назначил любовницата си на работа.

Враговете на управляващите удариха по най-слабото място на ГЕРБ - честолюбието на Борисов.

Излизат протестиращи еколози с палатки под прозорците на Министерски съвет - премиерът им угажда.

Излиза Детския радиохор да пее, защото си искали стария ръководител - премиерът им угажда.

Излиза някой с “разследване” или скандално твърдение - премиерът взима оставки. И дори без още фактите да са проверени.

Ей така един репортер от “Господари на ефира”, който падаше като за дузпа в “разследващ” материал, накара премиера да разръчка властите. Пък после какво се оказа…

Време е и Борисов да помисли дали трябва да е чак толкова безкомпромисен.

В последните дни знайни и незнайни медии и анализатори се хвърлят на амбразурата “за” и “против” оставките на ключовите за ГЕРБ фигури. Но истината е, че скалповете им не са взети от обществото или заради него. Взети са от или заради политическите опоненти. Тези, които стоят на инат във властта, когато тяхното мръсно бельо лъсне.

Социалистите няма да спрат да зоват за оставки. И те, както и всеки здравомислещ, знаят - резервната скамейка на ГЕРБ не е безкрайно дълга и след десетилетие във властта опциите не са никак много.

Тук обаче идва друг въпрос. Ясно е, че ако не е Борисов, ще е Нинова. БСП все още е най-големият, организиран и силен опонент на ГЕРБ. Но ако те дойдат на власт - няма ли да получим още от същото?

Месец преди официалната предизборна кампания да стартира, сезонът за лов на политици е открит. И никой не може да отчете резултата - леви стрелят десни, десни стрелят по леви. Но и леви стрелят по леви, а десни стрелят по своите.

Сигурното е едно - най-губещи сме всички ние. Електоратът.