Президентът и трите маймуни

БГНЕС

Спомняте ли си популярния мотив с трите маймуни? Едната не чува, другата не вижда, а третата не говори. 

За този мотив с предшествениците на човека се сетихме, когато президентът Радев свика за понеделник Консултативен съвет по национална сигурност.

Темата на събитието ще бъде „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки за национална сигурност. Най-вероятно Радев с назидателен тон ще задава тежки въпроси и ще сочи с пръст политическата класа, която, видите ли, се е о(л)яла. Парламентарно представените партии ще отидат в Президентството, ще си поговорят с Радев, а той накрая ще излезе човекът, който казва “Стига!”

“Стига!” казваше в емблематична реклама за кисело мляко Елена Йончева. Тя тогава беше журналист. И приятелка на тогавашния премиер. Позволяваха й се скъпи командировки за журналистически материали. Платени с бюджетни средства.

После Елена Йончева влезе в съдружие с Цветан Василев.

Още по-късно същият Цветан Василев и финансираното от него сдружение “БОЕЦ” поискаха да се върне у нас “Свободна Европа”. Там, откъдето тръгна “Апартаментгейт”. Междувременно, Елена Йончева бе прессекретар на същия този президент, който сега ще бори корупцията по върховете. А днес Йончева (натрупала завидно благосъстояние) е водач на червената листа за евроизборите.

За резултатите от противодействието на корупцията по високите етажи на властта ще пита президентът. Интересно, дали в контекста на темата ще станат ясни отговорите и на следните въпроси:


Как пенсионери и безработни правеха дарения за кандидат-президентската кампания на Румен Радев? Защо някои от тези хора дори не знаеха? Нима са били използвани, за да легализират скрито финансиране?


Какво се случи с разследването на инцидента от миналото лято, когато бащата на Радев блъсна инвалид на кръгово кръстовище? Защо за случая не се говореше и бяха направени опити да се прикрие? Оказван ли е натиск, платено ли е на някого, за да се потулят нещата? И това не е ли също част от корупционен модел?


Има ли доза истина в слуховете, че президентът Радев е назначил за секретар по вътрешна политика и гражданско общество бившия кмет на пловдивското село Труд и бивш общински съветник от БСП в ОбС-Марица Николай Копринков, защото е правил лични услуги на него и любовницата му (настоящата президентска съпруга Десислава Радева)? Ако да - какви услуги са правени? Защо летецът от Граф Игнатиево е обичал да отскача в Труд?


Редно ли е президентът, преди да беше станал президент, да назначи любовницата си на два трудови договора във ВВС и с държавни пари да плаща квартирата й?

 

Иначе бе забавно, че Радев смело излезе и заяви, че е свалил доверието си от шефа на КПКОНПИ след раздухването на казуса с неговата тераса. Президентът свали доверието си от фигура, която се избира от Парламента. По същия начин Радев може да свали доверието си от Григор Димитров, заради колебливите му игри. Или от Петър Хубчев, заради същото в националния по футбол. А дали Радев би дал оставка, ако лидерите на парламентарно представените партии му зададат тези въпроси в понеделник и кажат, че свалят доверието си от него?

Скандалът с имотите на властта мирише. Но говоренето на Румен Радев е като дефекация срещу вентилатор. Причината е ясна - президентът и хората около него също имат “скелети в гардероба”. Затова и консултативният съвет в понеделник няма да е нищо повече от лов на вещици.